Novosti

Kultura

Izložbe

Tomislav Medak i Marcell Mars su u zagrebačkoj Galeriji Nova postavili izložbu o piratskom aktivizmu u službi slobodnog širenja znanja, antifašističkim otporom bavi se izložba "Umjetnost djeluje!" u Muzeju suvremene umjetnosti, a Marko Tadić se u Pučkom otvorenom učilištu poigrava arhivskim fotografijama

Marko Tadić: Imagine a Pattern (Pučko otvoreno učilište, Zagreb)

Pobjednik javnog poziva "Radničko" za privremenu umjetničku intervenciju u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Marko Tadić, otvorio je 14. listopada svoju izložbu "Imagine a Pattern". U današnjem Pučkom otvorenom učilištu, nekadašnjem Radničkom narodnom sveučilištu Moša Pijade, jedan od najvažnijih umjetnika srednje generacije izlaže svoje radove zasnovane na direktnim intervencijama u arhivske fotografije. Predstavljene su različite tehnike, od photograttagea, crteža i kolaža do kolorističkih dodataka napravljenih bojom ili trakom. Fotografije su nakon toga skenirane, tiskane u različitim formatima i aplicirane na postamente izložene po kutovima te arhitektonske ljepotice u kojoj su se educirali deseci tisuća radnika. Tražeći Tadićeve radove po hodnicima uronili smo u prošlost ovog objekta, što je i bit ovog rada, jer je i sam autor u izjavi naglasio da ga zanima razlika u gledanju na budućnost nekada i sada. Izložba, postavljena na nekoliko različitih lokacija unutar zgrade, otvorena je do 6. studenoga.

 

Grupa autora: Umjetnost djeluje! / Art Works! (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb)

Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija / Italija) zajedno s mladim polaznicima realizirali su umjetnička djela na temu antifašističkog otpora i njegovog nasljeđa danas. Važna tema za mlade koji u srednjoškolskom programu zasigurno ne uče o antifašizmu obrađena je putem umjetničkih istraživanja, nakon čega su zajedno s umjetnicom Marinom Mesar, alias OKO, realizirali svoja umjetnička djela koja se najviše odnose na pitanje uloge žena u jugoslavenskom partizanskom pokretu. Osim činjenice da su žene bile brojne u partizanskim jedinicama, mlade su zanimale emancipacijske politike koje su započete u vrijeme Drugog svjetskog rata upravo u partizanima. Izložba u Otvorenoj galeriji zagrebačkog MSU-a traje do 8. studenoga, nakon čega se seli u austrijski Muzej Erlauf Erinnert, a potom u Berlin.

 

Tomislav Medak & Marcell Mars: Borbe s papirom (Galerija Nova, Zagreb)

Nakon što smo dvojac Medak i Mars predstavili u prošlom broju Novosti, posjetili smo i njihovu izložbu "Borbe s papirom" otvorenu u zagrebačkoj Galeriji Nova. Riječ je o još jednoj u nizu izložbi koja je nastavak njihovog projekta "Javna knjižnica" započetog 2012. godine. Tim projektom autori, kako tvrde, promoviraju opće pravo na pristup kulturi i znanju, ali ne ostaju samo u okvirima teorijskih polemika, nego i praktično omogućavaju razvoj baza i digitalnih alatki. Na zagrebačkoj izložbi predstavljeno je nekoliko projekata koji će vas uvesti u svijet piratskog kopiranja i distribuiranja, ali i pokazati kontekst znanja u svijetu danas, kao i načine korištenja digitalnih mreža kada govorimo o znanju, jer slobodno društvo ne može postojati bez slobodnog širenja znanja. Obavezno posjetite Monoskop i Memory Of The World.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više