Novosti

Kultura

Прeдлoжитe кaндидaтe зa "Прoсвjeтинe" нaгрaдe

Дo 17. jaнуaрa пojeдинци и институциje мoгу прeдлoжити кaндидaтe зa jeдну oд чeтири гoдишњe нaгрaдe кoje дoдjeљуje СKД "Прoсвjeтa"

Large teofilio

Braća Teofilović na prošlogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrada (foto Nenad Jovanović)

SKD Prosvjeta pozvala je sve zainteresirane da Glavnom odboru SKD-a "Prosvjeta", upute svoje prijedloge za dodjelu godišnjih nagrada i priznanja za 2023. godinu. Prijedlozi se primaju do 17. januara 2024. godine.

Radi se o priznanju "Sava Mrkalj", godišnjoj nagradi za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj, za koju ravnopravno konkurišu autori svih vidova kulturnog stvaralaštva i istaknuti organizatori kulturnog života našeg naroda. Nagrađuje se djelo (knjiga, film, predstava, manifestacija) iz 2023. godine, ali i cjeloviti doprinos kulturnom stvaralaštvu. Nagrada se sastoji iz umjetničkog reljefa sa likom Save Mrkalja, kako ga je zamislio i stvorio Vojin Bakić, i novčanog iznosa o kojem odlučuje Glavni odbor.

Dodijelit će se i priznanje "Desanka Đorđević", godišnja nagrada pojedincu za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva SKD "Prosvjeta".

Nagrada Zlatna značka dodjeljuje se kao godišnje priznanje u posebnim prilikama istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima izvan redova naše zajednice koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva.

Povelja SKD "Prosvjeta" godišnje je priznanje koje se dodjeljuje institucijama za doprinos radu i razvoju programa SKD "Prosvjeta".

Da bi prijedlog bio razmatran mora sadržavati iscrpno obrazloženje u kojim je, pored ostalog, predlagač dužan ukazati na dosadašnje javne ocjene rada predloženog autora u srpskoj i/ili hrvatskoj kulturi.

Godišnje nagrade i priznanja SKD "Prosvjeta" biće svečano uručene dobitnicima na Svetosavskoj akademiji 26. januara 2024. godine.

Prijedlozi se primaju do 17. januara 2024. i mogu se dostaviti na e-mail skdprosvjeta@skdprosvjeta.com, a naknadno poštom na adresu: SKD “Prosvjeta”, Berislavićeva 10, pp 9, 10106 Zagreb ili predati u upravi Društva na adresi: Berislavićeva 10, Zagreb.

Prošle godine nagradu "Sava Mrkalj" dobio je Boris Milošević zbog dugogodišnjeg rada u pravnoj borbi za ljudska prava te za očuvanje i razvoj srpske zajednice; nagradu "Desanka Đorđević" za amatersko stvaralaštvo u "Prosvjeti" dobili su Saša Popadić iz Bijelog Brda i Tatjana Čanković iz Udbine zbog zalaganja u unapređenju rada svojih pododbora i sredina u kojima djeluju; priznanje "Zlatna značka" za poseban doprinos razvoju "Prosvjete" dobila je Ranka Rod iz Vojnića zbog predanosti u radu tamošnjeg pododbora, kao i obrazovanju srpskih učenika. "Zlatnu značku" dobio je i Pero Matić iz Darde povodom razvoja likovne umjetnosti u tom kraju, koloniju Đola i radionicu Petar Dobrović, kao i naučnih istraživanja kojima se nastoji sačuvati historija Baranje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više