Novosti

Kultura

Đorđu Matiću nagrada "Momo Kapor"

Jednoglasnom odlukom žirija za dobitnika ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost proglašen je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju"

Large matic

Đorđe Matić (foto Jovica Drobnjak)

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju". Odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsjednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

"Mnogo pre nego je roman 'Niotkuda s ljubavlju' razmatran u kontekstu književne nagrade 'Momo Kapor', o njemu je, između ostalog, zapisano: 'Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković", navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri konstatira da prosječan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim djelima, ali zaključuje da su zapravo i Kapor i Matić prije svega duboko odani svojoj kulturi.

"Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom 'provincijalci', ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog. Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u 'Politici' do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u 'JAT- ovoj reviji'. Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd", stoji u obrazloženju.

Nagrada "Momo Kapor" Đorđu Matiću bit će uručena na svečanosti u ponedjeljak, 8. aprila, u 12:00 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se sastoji od plakete od srebra s motivom školice i novčanog iznosa koji dodjeljuje Erste Banka, višegodišnji pokrovitelj ove književne i likovne nagrade. Đorđe Matić, pjesnik, esejist i romanopisac je sedmi nosilac izuzetne nagrade za književnost "Momo Kapor".

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više