Novosti

Manjinski zastupnik

Пoздрaвљeн успjeх вojвoђaнских Хрвaтa

Скупштинa Aутoнoмнe Пoкрajинe Вojвoдинe je усвojилa oдлуку кojoм сe нa приjeдлoг Хрвaтскoг нaциoнaлнoг виjeћa, у oдлуци o брojу и прoстoрнoм рaспoрeду jaвних срeдњих шкoлa, фoрмирa Хрвaтски шкoлски цeнтaр и у склoпу њeгa oпћи тип гимнaзиje

Large sabor

Hrvatski školski centar bit će u Subotici (foto Dubravka Petrić)

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine je na sjednici održanoj 7. juna usvojila odluku kojom se na prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća, u odluci o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola, formira Hrvatski školski centar i u sklopu njega opći tip gimnazije. U obrazloženju se navodi da je analizom postojećeg stanja, u pogledu obrazovanja učenika na hrvatskom jeziku kao materinjem i želje za unapređenjem kvalitete obrazovanja u APV, utvrđen nedostatak odgovarajuće ustanove u kojoj bi bile obuhvaćene sve razine obrazovanja hrvatske nacionalne manjine na materinjem jeziku. "Obrazovno-odgojni centar će biti ustanova koja razvija intelektualne sposobnosti, njeguje kulturno i vjersko naslijeđe, upućuje na smisao vrijednosti, spremnost za profesionalni život i život u zajednici hrvatske nacionalne manjine", navedeno je u obrazloženju odluke. Hrvatsko nacionalno vijeće podnijelo je zahtjev 28. februara ove godine za izmjenu Pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola u APV. S Hrvatskim školskim centrom broj srednjih škola povećao bi se sa 129 na 130.

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov u Saboru je naglasila da "s ponosom i radošću govori o uspjehu hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji". Kazala je da je ovu odluku podržao 91 zastupnik Skupštine Vojvodine, a njih četvero bilo je protiv.

- Potpuno se slažem sa stavom da bi predloženi obrazovno-odgojni centar bila ustanova koja razvija intelektualne sposobnosti, njeguje kulturno i vjersko nasljeđe, upućuje na smisao vrijednosti, spremnost za profesionalni život i život u zajednici hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ovaj školski centar trebao bi biti otvoren nedaleko od središta Subotice, u objektu koji je Katoličkoj crkvi u Srbiji vraćen u procesu restitucije crkvene imovine. Uskoro bi uslijedilo otvorenje vrtića i osnovne škole pri HŠC-u - najavila je Jeckov.

Ona je podsjetila da je za saborskom govornicom više puta govorila o prednostima obrazovanja na materinjem jeziku. Nakon toga, nastavila je, obavezno su se nizale povrede poslovnika i osude – jednom riječju negodovanje zbog iznošenja stavova utemeljenima na pozitivnim propisima u našoj zemlji.

- Često sam isticala nedostatke, kritizirala, suprotstavljala se stavovima onih koji ne razumiju potrebu za očuvanjem tri ključna identitetska obilježja svakog naroda, jednako tako i pripadnika nacionalnih manjina a to su : jezik, pismo i vjera - rekla je saborska zastupnica.

Da nacionalnim manjinama ništa ne ide lako, kazala je Jeckov, potvrđuje činjenica da je Hrvatsko nacionalno vijeće temu osnutka Hrvatskog školskog centra pokrenulo 2017. godine. Tek početkom ove godine, Vlada Vojvodine je predložila Skupštini davanje suglasnosti.

- Hrvatskom nacionalnom vijeću čestitam na istrajnosti i od srca se radujem uspjehu koji je rezultat njihove višegodišnje borbe za ostvarenje prava pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Također im želim pune učionice djece koja se ići na nastavu na materinjem jeziku, čuvajući tako svoja identitetska obilježja. I ovaj put ću reći ono što sam ranije govorila, a nakon čega sam bila izložena kritici i osudi. Ne, ovo nipošto nije segregacija i getoizacija. Ovakav pristup je samo i isključivo garant očuvanja identiteta jednog naroda koji već vjekovima živi na određenom području – poručila je Dragana Jeckov. Dodala je da će zato članovi SDSS-a biti prvi koji će podržati ovakve inicijative jer, kako je navela, nitko se ne razumije bolje od pripadnika nacionalnih manjina međusobno.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnović izjavila je da je ovom odlukom završen dio višegodišnjeg nimalo laganog procesa koji je tek početak realizacije cijelog projekta osnivanja i izgradnje Školskog centra u Subotici. "Potvrđeno je da se političkom voljom mogu riješiti otvorena pitanja Hrvata u Srbiji", kazala je Vojnović. U Srbiji je 500 djece obuhvaćeno redovitom nastavom na hrvatskom jeziku od vrtića do srednje škole, u Subotici i u Bačkom Monoštoru. Odluka Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više