Novosti

Politika

Hrvatski Srbi protiv srpskih Hrvata

U Bijelom Brdu 17. lipnja odigrat će se prijateljska utakmica dugogodišnjih sportskih prijatelja reprezentacija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj

Large tavankut

S utakmice prije četiri godine

Nogometna reprezentacija hrvatske zajednice u Srbiji dobila je potporu srpskog ministra sporta Zorana Gajića za projekte osnaživanja suradnje s nogometašima srpske manjine u Hrvatskoj, prenijeli su mediji.

"Prvi je put da se o statusu i problemima sportaša hrvatske zajednice koji u regiji i Europi predstavljaju svoju manjinu, ali i Srbiju u kojoj živimo, razgovara na ovako visokoj, ministarskoj razini", izjavio je koordinator nogometne momčadi Hrvata u Srbiji, bivši predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

On je istaknuo kako je povod za susret u Beogradu bila utakmica hrvatske i srpske manjine koja će biti organizirana 17. lipnja u Bijelom Brdu, nadomak Osijeka.

Kuntić je naveo kako reprezentacija postoji već 20-tak godina i da je redoviti, uspješan sudionik turnira u organizaciji Federalne unije europskih manjina, kao i europskih natjecanja hrvatske dijaspore. Međutim svaki odlazak na natjecanje iziskivao je velike napore jer su jedva uspijevali skupiti novac za opremu, put i boravak na turnirima.

Ministar Gajić podržao je nakon razgovora s izaslanstvom hrvatske manjine njihove ambicije za unapređivanje suradnje s kolegama iz srpske zajednice u Hrvatskoj. "Pozdravljam ove inicijative. To je jedan doista koristan korak, da ljudi i u Srbiji i Hrvatskoj bez obzira koje vjere i nacije bili, žive bolje i kvalitetnije. Mislim da nema ništa bolje od sporta za zbližavanje ljudi", izjavio je Gajić. Naveo je kako će se založiti za što brže osiguravanje potpore predstojećoj utakmici dvije manjine u lipnju, kao i za institucionalno rješavanje statusa nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji.

Sastanak je održan uz posredovanje ministra za ljudska i manjinska i društveni dijalog u Vladi Srbije, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji drži da je njegovanje veza sa srpskom manjinom u Hrvatskoj i na sportskom planu važan za normalizaciju odnosa dviju država.

Posljednja utakmica nogometaša hrvatske i srpske manjine održana je u lipnju 2019. u mjestu Tavankutu, nadomak Subotice. Uz stotinjak gledatelja pratili su je politički čelnici tih zajednica Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, kao i tadašnji srpski ministar sporta Vanja Udovičić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više