Novosti

Politika

Povorka ponosa: Da nam živi, živi solidarnost + FOTOGALERIJA

Sedamnaesta zagrebačka Povorka ponosa, održana u jeku kampanje protiv žena, LGBTIQ osoba i nacionalnih manjina, okupila je oko 10.000 ljudi

Sedamnaesta zagrebačka Povorka ponosa, održana u jeku kampanje protiv žena, LGBTIQ osoba i nacionalnih manjina, okupila je oko 10.000 ljudi koji su koračali pod sloganom ‘Da nam živi, živi rod’.

‘Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!’, poručili su iz organizatori ispred Mimare, odakle je danas popodne povorka krenula ulicama centra Zagreba.

Vođeni solidarnošću s različitim društvenim skupinama koje se nalaze na meti desnice i ultrakonzervativaca, organizatori su u svojim govorima istaknuli kako su ove godine zauzeli ulice za ‘svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće’.

Povorku je došao podržati veći broj osoba iz kulturnog i javnog života, među kojima i nekolicina političara: Davor Bernardić, Bojan Glavašević, Arsen Bauk, Ivan Vrdoljak, Milorad Pupovac, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Goran Beus Richemberg.

Proglas ovogodišnje Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. pročitan je i u parku Ribnjak, odakle su organizatori poručili da se bore za omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, protiv referenduma usmjerenih na zatiranje ljudskih prava i prava žena i da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod. Založili su se i za prava transrodnih osoba, kojima u Hrvatskoj nije omogućeno bezuvjetno zakonsko priznanje roda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više