Novosti

Politika

Пoтписaни угoвoри зa кaпитaлнe инвeстициje

Дoдиjeљeнa срeдствa усмjeрeнa су нa пoбoљшaњe живoтa у крajeвимa гдje живe припaдници српскe нaциoнaлнe мaњинe, рeкao je прeдсjeдник СНВ-a Mилoрaд Пупoвaц. Нajaвљeн je нoви кoнкурс зa прojeктe кojи ћe трajaти дo крaja фeбруaрa

Large kapital 7  2

Milorad Pupovac, Zoran Ratković i Emina Đurašević (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama SNV-a u Zagrebu, 2. februara potpisani su ugovori za kapitalne investicije u projektima uređenja i opremanja objekata namijenjenih prije svega srpskoj zajednici u pojedinim općinama. Potpisnici ugovora bili su predstavnici manjinskih srpskih vijeća, općina i srpskih organizacija kao SNV-ovih partnera.

- Ovo su sredstva usmjerena na poboljšanje života po općinama koja će SNV će nastaviti dijeliti i dalje bez obzira o kojoj je vrsti projekta riječ. Svi su oni značajni na svoj način, jer znače mnogo stanovnicima tih sredina - rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, obraćajući se okupljenima.

Naglasio je važnost dogovora i planiranja projekata u narednim godinama.

- U planove bi trebalo ugraditi sve potrebno. Moramo funkcionirati i na mikro i na nacionalnom planu, odnosno donirati sredstva i za komunalnu i za socijalnu infrastrukturu - kazao je i istaknuo da bi za sredstva, uz jedinice lokalne samouprave i županijska vijeća, u više trebali aplicirati i VSNM-ovi općina i gradova, kao i srpske organizacije i udruženja.

- Ovi projekti u ukupnoj vrijednosti od 697,1 tisuću eura, čiji su nosioci srpska manjinska vijeća i općine, trebaju biti završeni okom ove godine, a odnose se na adaptacije društvenih prostorija, rekonstrukciju društvenih domova, opremanja kancelarija, dječjih i sportskih igrališta. Projekti koje SNV provodi samostalno, s obzirom da su objekti u njegovom vlasništvu, već su započeli. Dio se odnosi na već otkupljene objekte ili zadnju ratu otkupa, opremanja i završne radove, projektnu dokumentaciju i slično ukupne vrijednosti od 952,9 tisuća eura. Provode se u fazama, tako da će dio njih biti završen tokom ove godine, a dio u idućoj, ovisno o obimu radova - kaže nam Emina Đurašević, voditeljica SNV-ovog Odjela za kapitalne projekte i gospodarenje imovinom. Najavljuje raspisivanje novog konkursa za projekte, pa će ih svi zainteresirani moći prijaviti do kraja februara.

Pitali smo neke od potpisnika što za njihove sredine znače dobivena sredstva.

- Za našu zajednicu u opčini Koška znače mnogo jer dobivamo sredstva za opremanje društvenog doma u Branimirovcu. Do prije dvije godine, kad smo s Općinom potpisali sporazum o trajnom korištenju doma, nismo imali prostora za okupljanje. Sada ga možemo urediti - kaže nam Nedeljko Radaković, predsjednik općinskog VSNM-a.

- Dom nam služi za sva okupljanja i aktivnosti koje imamo kao zajednica. Tokom godine imamo osam manifestacija i okupljanja, a tu su i fišijada, čobanijada i takmičenje u kuhanju graha, uključivši i Petrovdan, našu slavu. Malo nas je, ali smo aktivni. Toliki broj događaja za našu sredinu znače jako puno, pogotovo zbog sredstava sa kojima raspolažemo. Od Općine Koška imali smo skromnu podršku, lani smo za sve programe dobili 1,35 tisuća eura, ove godine 2,5 tisuće. Dva puta smo aplicirali SNV-u za pomoć i oni su nam pomogli sa po hiljadu eura. Bez njihove pomoći sve bi bilo puno teže. Kad smo se pokrenuli, vidjelo se da smo jedna od aktivnijih organizacija u općini pa tamo drugačije gledaju na nas – ističe Radaković.

Potpisivanje ugovora za kapitalne investicije u prostorijama SNV-a u Zagrebu (Foto: Nenad Jovanović)

- Što se tiče Belog Manastira, dobivena su sredstva za adaptaciju i nabavku opreme za multifunkcionalno igralište. Riješili smo kulturu jer su svi objekti za koje smo ranije dobivali sredstva u funkciji. Sad je na redu sport u kojem je također zastupljena srpska zajednica - kaže nam predsjednica gradskog Vijeća Svetlana Žarković.

Stevan Babić, predsjednik općinskog VSNM-a u Dalju i predsjednik NK Radnički, ističe da će dobivena sredstva iskoristiti za opremanje prostorija u klubu.

Po riječima Zorana Ratkovića, predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije, sredstva su dobivena za adaptaciju društvene prostorije u Medarima, općina Okučani, kao i za mjesto Gređane, općina Stara Gradiška.

- Te ćemo prostorije, među kojima je i crkvena kapela, adaptirati i srediti - rekao je Ratković čije će Vijeće ove godina obilježiti i 200 godina rođenja slavnog pjesnika Branka Radičevića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više