Novosti

Politika

U SNV-u potpisani ugovori za kapitalne investicije

Za kraj ove i iduću godinu imamo deset velikih i 40 manjih projekata. Objekti se obnavljaju, uređuju ili se grade od temelja, kao što su srpske kuće i srpski kulturni centri. Nema županije u kojoj se nešto ne radi, najavio je Milorad Pupovac

Large snv

S potpisivanja ugovora o kapitalnim investicijama u SNV-u (foto Nenad Jovanović)

Kapitalne investicije spadaju u red najvažnijih aktivnosti Srpskog narodnog vijeća zbog čega je od ključne važnosti gradnja novih objekata, kao i obnova, uređenje ili opremanje društvenih domova i prostorija manjinskih vijeća, te posebno vrtića, igrališta i prostora nužnih za funkcioniranje lokalnih sredina, rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac prilikom potpisivanja ugovora o kapitalnim investicijama održanom u ponedjeljak, 23. oktobra, u prostorijama SNV-a u Zagrebu.

Ovogodišnje investicije su po ukupnom obimu sredstava i broju objekata veće nego ikada ranije. Rekonstrukcija i obnova građevina ide razmjerno brzo, a očekuje se da se taj model primijeni i na projekte gradnje i obnove vodovodne mreže te na završetak reelektrifikacije.

- Za kraj ove i iduću godinu imamo deset velikih i 40 manjih projekata, pri čemu su investicije u manjem obimu jednako relevantne. Objekti se obnavljaju, uređuju ili se grade od temelja, kao što su srpske kuće i srpski kulturni centri. Također, imamo veliki broj domova kulture, vrtića, igrališta, kao i opremanje prostora manjinskih vijeća i srpskih institucija. Investicije se odnose na značajan broj sredina koje ih ranije nisu imale, tako da nema županije u kojoj se nešto ne radi - naglasio je.

Sredstva idu preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH. Za projekte u jedinicama lokalne samouprave, koja su vezana za srpska manjinska vijeća, ona iznose ukupno 772,4 tisuće eura, prosječno između 25 i 30.000 eura.

Pupovac je naglasio visoki prioritet objekata i projekata vezanih uz kulturu, znanost, obrazovanje i ispunjavanje društvene uloge u sredinama koji se provode u suradnji sa SNV-om, ZVO-om, SDF-om i drugim srpskim organizacijama. Većina objekata su dovršeni ili su pri samom dovršetku, a do kraja 2024. bit će privedene kraju sve velike kapitalne investicije, osim objekata u Zagrebu.

- Postavlja se pitanje domova za starije i nemoćne koji su u lošoj situaciji. U nekima od njih, kao što je slučaj u Gračacu ili Glini, a kad se počne graditi i u Petrinji, omogućit će se smještaj i topli obroci za one kojima je to potrebno - istaknuo je i još jednom podvukao važnost njihovih povezivanja ne samo sa srpskom zajednicom, nego i s većinskim narodom.

Govorio je i o Programu plus, koji se provodi u Rijeci, Kninu i Belom Manastiru, ali se može očekivati i u drugim većim sredinama gdje učenje srpskog jezika ne obuhvaća veći broj djece.

Program obuhvaća igraonice za predškolski program i školske sadržaje za školarce, učenje jednog stranog jezika i muzičke vještine, robotike i drugih sadržaja za koje vlada veći interes, kao i poduka i pomoć u učenju matematike, fizike i drugih teških predmeta. Predviđena su i sredstva za besplatni prijevoz djece kojoj je to nužno osigurati.

Kulturni programi moraju biti prisutni u svakoj sredini, jer su ljudi koji u njima žive daleko od kulturnih centara zbog čega se ne smije dozvoliti da budu samo na mobitelima i TV-u, naglasio je Pupovac.

Za Vijeće srpske nacionalne manjine Našica ugovorom su predviđena sredstva od 7.000 eura za namještaj, informatiku i bijelu tehniku za prostore vijeća. Nedeljko Bogdanović, potpredsjednik gradskog VSNM-a rekao nam je da je ovo treći ugovor za koji su podnijeli prijavu.

- U prvom krugu smo uredili zgradu nekadašnjeg parohijskog doma u kojoj nam je sjedište, u drugom smo je uredili iznutra, a sredstva iz trećeg kruga koristit ćemo za opremanje zgrade, ali i kupovinu alata za održavanje njene okoline. U ovom mandatu usvojili smo ideje o gradnji veće sjenice koja bi nadomjestila postavljanje improviziranih šatora i salu koja već postaje premala za brojne okupljanja. Na području grada po zadnjem popisu ima 470 Srba, ali ih je s vremenom aktivno sve više, i to mlađih ljudi. Kako trojica naših vijećnika imaju djecu školskog uzrasta, u plan rada je uvrštena i inicijativa za organizaciju nastave srpskog po modelu C, kao i vjeronauke za tu djecu - istaknuo je Bogdanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više