Novosti

Kronika

ЗВO рaспoдeлиo милиoн кунa

Рeкoрднa Влaдинa срeдствa oвe су гoдинe дoдeљeнa Зajeдничкoм вeћу oпштинa: Срeдствa су кoнкурсoм пoдeљeнa oпштинaмa с вeћинским српским стaнoвништвoм зa 13 прojeкaтa

Large 9

Sredstva za kapitalne investicije dodeljena su u prostorijama ZVO-a

Zajedničkom veću opština je od Vlade Republike Hrvatske, po prvi put od osnivanje te institucije, ove godine za kapitalne investicije dodeljeno milion kuna. Sredstva su nakon provedenog konkursa, podeljena za 13 projekata, a pravo na prijavu imale su opštine s većinskim srpskim stanovništvom te županijska, gradska i opštinska veća srpske nacionalne manjine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava i manjinskih veća te predsednik ZVO-a Srđan Jeremić. Tom prilikom Jeremić je izrazio nadu da će dodela sredstava za kapitalne investicije postati praksa kao i da će biti još veća. Na području Osječko-baranjske županije sredstva su dobili VSNM Beli Manastir za opremanje svojih prostorija, Opština Jagodnjak za rekonstrukciju i opremanje Kulturnog centra mladih i VSNM Opštine Darda za kupovinu digitalnog skenera s kojim će biti u mogućnosti nastaviti projekt digitalizacije crkvene matice, letopisa i ostalih dokumenata iz bogate istorije srpskog naroda na tom području.

Na području Vukovarsko-sremske županije, sredstva su namenjena za građevinske zahvate na domovima kulture i sportskim objektima. Osnovna škola u Banovcima, koja je u derutnom stanju dobiće novo ruho, a osim VSNM-a Opštine Nijemci, sredstva su dobili Opština Borovo za rekonstrukciju ograde na fudbalskom stadionu, VSNM Vukovar za uređenje manjinske kuće i za izradu tribine na stadionu Vuteks Sloga, a VSNM Vinkovci za postavljanje centralnog grejanja u prostorijama fudbalskog kluba u Mirkovcima. Opština Markušica primila je novac za obnovu prostorija tri fudbalska kluba, Opština Erdut za uređenje društvenog doma u Dalju, Opština Šodolovci za uređenje sportske zgrade te VSNM Vukovarsko-sremske županije za unapređenje infrastrukture u opštini Trpinja.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i Dragana Jeckov, potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica, koja je prisutne podsetila na kapitalne investicije Srpskog narodnog veća (SNV). Jeckov je također izrazila nadu da će u narednoj godini sredstva biti povećana za SNV i ZVO.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više