Novosti

Kronika

Пoшумљaвaњe oкo Плaшкoг

У oквиру прojeктa "Kaрлoвaц Kaрст" бит ћe пoсaђeнo 383.000 сaдницa хрaстa китњaкa нa 10 хeктaрa зeмљиштa у oпћини Плaшкo

Large suma

Stavljanje sadnica u zemlju (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Započeo je projekt "Karlovac Karst", a radi se o obnovi novih 210 hektara šuma na području općine Plaški. U okviru projekta bit će posađeno 383.000 sadnica hrasta kitnjaka proizvedenih u rasadnicama Hrvatskih šuma. O tome su na prigodnoj press konferenciji u Plaškom govorili predstavnici Hrvatskih šuma i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a domaćin im je bio načelnik općine Plaški Pero Damjanović.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske Unije, u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." a njegova ukupna vrijednost je 241 miliona kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU. Projekt se u cijelosti provodi na području Karlovačke županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u Natura 2000 područjima.

Projekt zajedno vode Hrvatske šume i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Najavljen je početak aktivnosti biološke obnove šuma u jesenskoj sezoni 2022., u okviru Projekta "Razminiranje, obnova i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije". Obnovom šuma pošumit će se više od 210 hektara šuma koje su bile onečišćene minama, šuma u kojima se uslijed ratnih djelovanja nije mogla izvršiti pravovremena obnova i one koje su zahvaćene sušenjem i propadanjem. Za provedbu ove aktivnosti namijenjeno je 18,7 miliona kuna.

Ministrica poljoprivrede je kazala da ovaj projekt pridonosi obnovi eko sistema i očuvanju biološke raznolikosti, ali i zaštiti ljudi. Ovdje je bila riječ o degradiranoj šumi, kazala je, koja se radi posljedica rata, nije mogla samostalno obnavljati.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, je rekla da je Karlovačka županija jedina u Hrvatskoj izdvajala novac iz budžeta za razminiranje te je od 2006. do 2019. godine izdvojila 7,5 miliona kuna. Također, to je prva županija koja je povukla europska sredstva za razminiranje.

"Ovim projektom novim generacijama poklanjamo novu, prirodnu hrastovu šumu, čime osiguravamo zaštitu flore i faune na našim područjima. Hrvatske šume će uvijek biti partner regionalnim i lokalnim jedinicama", rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić. Bilo je potrebno razminirati cijelo područje pa je danas 1700 hektara na području Male Kapele slobodno od minsko - eksplozivnih sredstava. Sljedeća faza je rekonstrukcija šumskih prometnica i na kraju se kreće s biološkom obnovom šuma.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više