Novosti

Društvo

Policajci vrijeđali podređenog jer je Srbin

Uz svakodnevne degutantne seksualne aluzije upućene prema majci, Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: "Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…"

Large interventna

Interventni policajci zlostavljali su kolegu motivirani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti, tvrde tužitelji (foto Saša Miljević/PIXSELL)

Četvorici interventnih policajaca prijeti bezuvjetan zatvor jer su na radnom mjestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti vrijeđajući njega i roditelje, piše portal Danica.

Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) zlostavljali su kolegu "na radnom mjestu, tijekom radnog vremena te obavljanja radnih zadataka, motivirani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti".

"Učestalo su vrijeđali kolegu, njegovu majku, a sve na način da su aludirali na seksualne odnose s majkom oštećenika u svojim verbalnim vrijeđanjima, te verbalnim vrijeđanjem njegove obitelji, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je djed kolege srpske nacionalnosti.

Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, pa je dovelo da se kod kolege oštećenika u međuvremenu razvio psihički poremećaj u vidu dijagnosticiranog poremećaja prilagodbe koji je utjecao na njegovu sposobnost na radnom mjestu interventnog policajca", navode tužitelji.

Uz svakodnevne degutantne seksualne aluzije upućene prema majci, Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: "Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…". U istom su tonu vrijeđali i njegova djeda.

Zlostavljanog je policajca posebno pogodilo to što je Mario bio zapovjednik interventnog odjeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima, ali su i oni sudjelovali u njegovu višegodišnjem zlostavljanju na radnom mjestu.

Tužitelji za Ivana traže 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuvjetno. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tokom istrage poricali ono za što ih se tereti. Tvrde kako to nije točno. No, na pitanja nisu htjeli odgovarati. Terete ih, međutim, poruke koje su razmjenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi kojima su vrijeđali kolegu i njegovu majku te detaljan iskaz oštećenika.

Osim toga, pribavljena je opsežna medicinska dokumentacija koja je također potvrdila navode oštećenog policajca. Na koncu, zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsAppu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više