Novosti

Manjinski zastupnik

Дoстojaнствeнe плaћe зa суцe

Плaћe судaцa и oстaлих прaвoсудних дужнoсникa нису усклaђивaнe с гoспoдaрским крeтaњимa вишe oд 20 гoдинa. Успoрeдбoм плaћa судaцa с прoсjeчнoм плaћoм у РХ, видљивo je дa им сe oмjeр плaћe зa трeћину смaњиo, кaжe зaступник Бoрис Mилoшeвић

Large manjinski zastupnik  %c4%87iilica

Općinski sud Zagreb (foto Neva Žganec/PIXSELL)

Vlada je predložila povećanje osnovice za izračun plaće pravosudnih dužnosnika za dodatnih 11,5 posto kroz izmjenu Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika. Kako je rekao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, to je bilo treće povećanje plaća sudaca i državnih odvjetnika u posljednjih pet godina. Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik, kazao je da se ovaj zakon tiče male populacije, ali da je iznimno važan jer je Sabor, kao zakonodavac, dužan uvažavati temeljno ustavno načelo diobe vlasti kao jednog od elemenata vladavine prava. On je naveo osnovne principe UN-a o neovisnosti sudstva iz 1995., koji su nastali na temelju teksta univerzalne deklaracije o neovisnosti sudstva, gdje je propisano da plaće i mirovine sudaca moraju biti primjerene i razmjerne statusu, ugledu i odgovornosti njihove službe te da se moraju periodički uspoređivati.

- I naš Ustavni sud je prije deset godina u jednoj svojoj odluci naveo da svi elementi plaće sudaca moraju biti određeni zakonom donesenim u demokratskoj parlamentarnoj proceduri na način koji poštuje bit jamstva stabilnosti sudačke funkcije, to jest pravilnog, stručnog i nepristranog provođenja pravde. Svi elementi sudačkih plaća moraju biti primjereni dostojanstvu sudačke profesije i teretu odgovornosti sudaca. Dakle, svi elementi materijalnih prava, uključujući plaću, moraju biti u zakonu što zapravo otežava bilo kakvu promjenu plaće jer se mora proći zakonodavna procedura - objasnio je Milošević.

Dodao je da povećanje plaća pravosudnim dužnosnicima nije popularna mjera, prvenstveno što tome javnost sudstvu nije naklonjena zbog raznih negativnih primjera koji se pojave u medijima, ali je nužna, smatra zastupnik. No treba uzeti u obzir, kazao je, da nije jednostavno postati sudac. Nakon diplome na fakultetu potrebno je proći puno filtera, prepreka da bi se postalo sudac nakon 30. godine života te se radi o poslu koji traži konstantnu edukaciju.

Plaće sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima više od 20 godina. Usporedbom plaća sudaca s prosječnom plaćom u RH, vidljivo je da se omjer plaće sudaca, za trećinu smanjio, naglasio je Milošević. U međuvremenu su, primjerice, rasle plaće državnih službenika što je, ocijenio je zastupnik, pohvalno.

- Plaće su povećane povećanjem osnovice za 13 posto te povećanjem koeficijenata za izračun plaće pravosudnih dužnosnika u prvostupanjskim pravosudnim tijelima s 3,54 na 4,21. Osnovica za izračun plaće pravosudnih dužnosnika predlaže se povećati za dodatnih 11,5 posto. Nadalje, predlaže se izvršiti i korekciju koeficijenata za izračun plaća pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima županijske razine - pobrojao je Milošević.

Smatra da je posebno važno što su uređena dodatna materijalna prava na koja suci do sada nisu imali pravo – pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnja nagrada za uskršnje i božićne blagdane, dar za dijete do navršenih 15 godina života, regres za korištenje godišnjeg odmora te pravo na sistematski pregled.

- Neka materijalna prava su suci imali i do sada, poput naknade za odvojeni život, ali nisu imali sva koja imaju i službenici. To su veliki pomaci u dobrom smjeru za godinu dana, ali posao nije gotov. U zahtjevima sudaca je navedeno kako neovisnost sudaca nalaže da pravila koja uređuju visinu i rast plaće i materijalna prava, moraju sadržavati jasne parametre - poručio je Boris Milošević. Pored ovog zakona, Vlada je donijela izmjene i dopune Zakona o sudovima kojim je propisana obaveza javne objave svih sudskih odluka.

"Ova izmjena važan je iskorak u jačanju transparentnosti rada sudova. Kao dio paketa zakonskih izmjena kojima je cilj suzbiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji i pružiti veću zaštitu ženama žrtvama nasilja, predlaže se uvođenje specijalizacije sudaca za predmete nasilja u obitelji. Propisuju se posebni uvjeti za suce koji rade na obiteljskim predmetima koji će se određivati godišnjim rasporedom poslova, a morat će provodi i redovito stručno usavršavanje", rekao je ministar Ivan Malenica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više