Novosti

Politika

Pljuska Malenici

Upravni sud u Splitu smatra da "Ministarstvo pravosuđa i uprave pobijano rješenje nije donijelo savjesno i u korist državljana RH, odnosno da je rješenje doneseno protivno obavezi ministra da se zalaže za napredak države"

Large intrigator  dragan

(foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Upravni sud u Splitu poništio je rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave kojim je 20. siječnja ove godine pravnica Marija Lovrić iz Drniša imenovana javnom bilježnicom u Kninu i predmet vratio na ponovni postupak. Time je sud usvojio tužbu koju je na rješenje ministarstva podnio Veljko Čađenović, inače cijelo vrijeme vršitelj dužnosti javnog bilježnika u tom gradu.

Čađenović je izvisio na natječaju, premda je imao preporuku Javnobilježničke komore i javnu podršku kninskog gradonačelnika Marija Ćaćića, a njegovim radom bili su zadovoljni i građani. No ministar Ivan Malenica potpisao je drugačije.

Sud je odluku da se postupak ponovi obrazložio time da Marija Lovrić, inače bivša zamjenica drniškog gradonačelnika, "nikada nije obavljala javnobilježničke poslove te da nije životno ni logično za prihvatiti da će ista uspjeti steći potrebno iskustvo u dogledno vrijeme". Također, za malo više od godinu dana ona će ispuniti uvjete za starosnu mirovinu.

Simptomatično je nadalje da je Lovrić samo dva dana prije objave natječaja zatražila ispisivanje iz drniškog HDZ-a. Prema sudu, to ukazuje da je "očigledno bila upoznata s datumom objave natječaja za koji inače kandidati saznaju tek nakon objave u Narodnim novinama".

Ne manje važnim sud smatra da "Ministarstvo pobijano rješenje nije donijelo savjesno i u korist državljana RH, odnosno da je rješenje doneseno protivno obavezi ministra da se zalaže za napredak države". Ministarstvo je, dugim riječima, zanemarilo okolnosti da je Čađenović rođen u Kninu, u kojem je proveo veći dio svog života, pa uživa ugled građana grada i okolice zbog svog rada i profesionalnosti.

Ministarstvo nije uzelo u obzir ni činjenicu da je Čađenović dobio jednoglasnu preporuku Hrvatske javnobilježničke komore i da je bio rangiran kao prvi od tri prijavljena kandidata. Ministarstvo je dužno Veljku Čađenoviću nadoknaditi i trošak upravnog spora u iznosu od 1.866 eura.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više