Novosti

Društvo

Počela gradnja metroa u Beogradu

Beograd bi do 2030. godine trebao dobiti dvije linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže, što će ukupno koštati 6,1 milijardu eura

Large metro slika

Projekt košta koliko iznosi pet godišnjih budžeta Grada Beograda

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su u ponedjeljak u Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa, javlja agencija Beta.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da je ovo najvažniji projekat glavnog grada Srbije u 21. vijeku i da će Beograd do 2030. godine dobiti dvije linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

"Dve linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje BG voza i novi tramvaji oko 1,5 milijardi, a to iznosi oko pet godišnjih budžeta, pa je jasno da mi sami ne bismo mogli da finansiramo ovakav projekat u tako kratkom roku", kazao je Vesić podsjećajući da je država stala iza projekta.

Prema njegovim riječima, ovo je "korak od sedam milja" i najveći iskorak u budućnost Beograda u 21. vijeku.

O gradnji beogradskog metroa spekuliralo se još 50-ih godina prošlog stoljeća. Po najpoznatijem projektu iz 1976. godine bilo je predviđeno pet samostalnih linija metroa i četiri linije regionalnog. Projekt je više puta oživljavan, čak su počinjali i radovi, ali od svega na kraju nije bilo ništa.

Iz opozicije kažu je "najava početka radova na izgradnji depoa za metro u Beogradu početak kraja Beograda, koji će postati grad bez vode za piće" te da je cijena njegove izgradnje "preko noći narasla s dvije na šest milijardi eura". "I dok je u svim drugim evropskim gradovima cena po kilometru izgradnje metroa 40-60 miliona evra, u Beogradu će svaki kilometar koštati više od 100 miliona evra", poručuju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više