Novosti

Politika

Pobednik Kurti

Kurti je postigao šta je želeo, a druga strana, odnosno Srbija i predsednik Aleksandar Vučić? Očuvanje mira je bitno, ali je bitno i reći da ništa nije isto kao pre 20. septembra. Odlazak na barikade je bio deo radne obaveze, a naređenje je stiglo, kao i uvek, iz Beograda

Large internacionala  ko%c5%beul

Albin Kurti (foto POOL/Reuters/PIXSELL)

Nakon 12 dana blokade graničnih ili, ako neko više tako voli, administrativnih prelaza na Jarinju i Brnjaku između Kosova i (centralne) Srbije, povukli su se svi i ostavili tek pokojeg pripadnika KFOR-a da narednih 14 dana umesto kosovske specijalne policije obezbeđuje lokacije. Dva dana posle krenula je primena dogovorenog u Briselu – lepljenje stikera na registracije. Ako ulazite u (centralnu) Srbiju sa tablicama RKS (Republika Kosovo), umesto dosadašnjeg skidanja tablica i uzimanja probnih, dobijete nalepnicu kojom prekrijete grb i oznaku RKS, a isto to sleduje i onima koji ulaze na Kosovo, a sa tablicama iz Srbije. I to je reciprocitet. "Pobeda", reći će to u Beogradu, možda ne "apsolutna", reći će premijerka Ana Brnabić, ali kad se podvuče linija, jedini pobednik u ovoj igri ispao je kosovski premijer Albin Kurti. Na to ukazuje i Tatjana Lazarević, glavna urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice.

- Oni su dobili ono što su tražili, bez obzira na različite stavove i pozadinu da se odluka o reciprocitetu sprovede uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica. Specijalne jedinice jesu s vremena na vreme upadale na sever Kosova, posebno u Mitrovicu, sa čim su donekle slali i poruku da imaju nadležnost nad čitavom teritorijom Kosova, ali ovo je prvi put da su punih 12 dana bili na toj teritoriji - kaže Lazarević.

Tu činjenicu ona navodi kao uspeh samog Kurtija, što mu je i bilo potrebno jer je u toku predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore. A Kurti je, kako kaže naša sagovornica, izgubio popularnost koju je imao kao opozicioni lider i nakon dominantno dobijenih prošlih parlamentarnih izbora.

- Ni na jednom mestu, pa ni na Kosovu političari u jeku kampanje ne vuku radikalne poteze osim ukoliko nisu izmerili šta je njihova dobit u odnosu na startnu poziciju - napominje Lazarević.

Naglašava da je tim činom Kurti "obeležio" teritoriju, a kao najveće gubitnike navodi upravo Srbe sa severa Kosova. Ovo je još jedna potvrda suženja osećaja da žive u Srbiji, kaže naša sagovornica. Dodaje da je teško naći Srbina koji pozdravlja nezavisnost Kosova, jer Kosovo punih 20 godina nije učinilo ništa suštinski pozitivno da građanima srpske nacionalnosti dokaže da je u stanju da ih tretira ravnopravno građanima albanske nacionalnosti. Ovim im je gubitkom, navodi, smanjena kvaliteta života i sužena sloboda kretanja.

- Ako ništa drugo, treba da utrošite određeno vreme, da stavite nalepnicu i da se pravite da vozite auto sa nekim drugim tablicama - dodaje.

Kao poseban problem navodi sve one koji žive na severu Kosova, a imaju srpske tablice. Samo u Mitrovici ih ima oko 10.000. Naša sagovornica ističe da tim ljudima niko nije dao preciznu informaciju šta će se nakon šest meseci, kad ističe ovaj dogovor, dešavati sa njima. A ta tehnička informacija glasi: "Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, kako gradova na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji, koji se već nalaze na teritoriji Kosova, imaju rok do ovog petka da nalepnice preuzmu na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju." Gubitnici su, navodi Lazarević, i građani Preševa, Bujanovca i Medveđe koji će takođe biti pogođeni novom merom jer se i njima sužava sloboda kretanja kad krenu ka Kosovu.

Kurti je postigao šta je želeo, a druga strana, odnosno Srbija i predsednik Aleksandar Vučić? Očuvanje mira je bitno, ali je bitno i reći da ništa nije isto kao pre 20. septembra. Odlazak na barikade je bio deo radne obaveze, a naređenje je stiglo, kao i uvek, iz Beograda. I to je sve što vam može ostati na tablici, ako se iz Beograda zaputite na Kosovo – oznaka grada: BG. Srbija i dalje ne priznaje Kosovo, ali malo manje nego pre 20. septembra 2021.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više