Novosti

Kratko & jasno

Pavlica Bajsić Brazzoduro: Ponosni smo na širinu uloge našeg kulturnog centra

Želimo razvijati programe koji potiču ispreplitanje svih kultura koje trenutno supostoje u Zagrebu, stavljajući ih sve u aktivne pozicije i izbjegavajući getoizaciju, kaže ravnateljica Centra mladih Ribnjak

Large kultura mini pavlica bajsic

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Centar mladih Ribnjak je pod vašim vodstvom poseban naglasak stavio na rad s migrantima i izbjeglicama. Zbog čega vam je to važno?

Želimo razvijati programe koji potiču ispreplitanje svih kultura koje trenutno supostoje u Zagrebu, stavljajući ih sve u aktivne pozicije i izbjegavajući getoizaciju. Jako mi je važno istaknuti da se sve to događa u zajedništvu s jednim kvalitetnim kolektivom s kojim sam zajedno rasla zadnje dvije godine u Ribnjaku. Kako je moj dolazak skoro pa koincidirao s izbijanjem rata u Ukrajini i velikim priljevom izbjeglica, na programima interkulture sam počela raditi odmah u startu.

Taj dio programa se nakon toga prirodno razvio i u suradnje s izbjeglicama iz svih drugih zemalja i nizom udruga, a od prošlog ljeta imamo i suradnje sa stranim radnicima iz Nepala – točnije, jednom plesnom skupinom. Bilo bi puno teže, a možda i nemoguće da sam unutar svog kolektiva naišla na neku vrstu otpora, to mi je važno naglasiti. Dapače, mislim da ovaj kolektiv kakav je danas, ojačan s nekoliko novih fenomenalnih ljudi koje smo zahvaljujući podršci Grada dobili, zajednički njeguje neki ponos na tu našu širinu u zamišljanju društvene uloge jednog kulturnog centra. Mislim da se to osjeća čim se u uđe u našu zgradu.

Ideja pokretanja Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu počela se konkretizirati. Jesu li iskustva stečena u Ribnjaku jedan od putokaza za njegovo djelovanje?

Interkulturni društveni centar bi mogao biti najuzbudljivije mjesto u gradu i jako se tome veselim. Samo bih htjela naglasiti da to ne znači da i drugi centri za kulturu ne bi trebali i dalje njegovati interkulturne programe, da se opet ne dogodi svojevrsno centraliziranje takvih tema samo na jednoj adresi – to bi moglo ponovno biti opasno.

U četvrtak, 13. juna na redu je otvaranje glazbenog ciklusa "Iza ugla – Uho svijeta", a potom dva dana kasnije obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica. Predstavite nam ove programe.

U suradnji s glazbenikom Nenadom Kovačićem i Lucijom Mulalić iz Centra za mirovne studije lansiramo jednu, nadam se dugoročnu priču o zvukovima iz daljina i iz blizina. Radi se o predstavljanju stranih muzičara koji žive u Zagrebu i otvaranju prostora njihovoj suradnji s hrvatskim glazbenicima. U četvrtak, 13. lipnja na krovnoj terasi predstavljamo Rumunja Adriana Oprioua i njegovu suradnju s Dubrovčaninom Krunom Carićem te ZborXop.

A 27. lipnja, također u četvrtak, večer kreće nježnim duetom kantautorice Maku rodom iz Malawija i svestranog slavonskog glazbenika Zvonimira Ćosića te završava veselim i mnogobrojnim zapadnoafričkim Toumaranke Orchestrom, uz podršku fantastičnih glazbenika iz Zagreba. U subotu, 15. lipnja je kruna svih naših interkulturnih programa, dan posvećen Svjetskom danu izbjeglica – nudimo brojne besplatne multikulturalne radionice za velike i male, nešto svjetske kuhinje, a svečani dio počinje u 20 sati nastupom Darka Rundeka i Ane Kovačić. Potom naš suradnik Commi Balde iz Senegala predstavlja svoj afričko-zagrebački bend Kaira Kela.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više