Novosti

Kronika

Pandemijska generacija

U zagrebačkoj Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji maturirala 12. generacija: Održavali smo nastavu na daljinu, no to nas nije oduševilo. Od sve tehnike i naučnih dostignuća više nam znači neposredan kontakt s našim učenicima, poručio je direktor Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu 12. generaciji maturanata, zaželjevši im podjednaku uspješnost u novoj životnoj fazi

Pandemija korona-virusa nije 4. jula spriječila svečani ispraćaj 12. generacije maturanata zagrebačke Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’. Doduše, skupu je bilo prisutno znatno manje učenika, ponosnih roditelja i još ponosnijeg nastavnog i izvan nastavnog osoblja no inače.

Nakon večernice u kapelici Sv. Save, maturantima se obratio direktor Gimnazije, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, uvjeren da je i ova generacija uspješno svladala gradivo i usvojila nova znanja unatoč zbrci s koronom.

- Snašli smo se i osposobili u držanju nastave na daljinu, iako nas to nije oduševilo. Od sve tehnike i naučnih dostignuća mnogo više nam znači neposredan kontakt s našim učenicima. Do neke su mjere i ovaj susret diktirale epidemiološke mjere, pogotovu stoga što dolazimo iz raznih krajeva zemlje i regije. Danas ispraćamo 18 maturanata, jedanaestoricu momaka i sedam djevojaka, u vjeri da su oplemenili stečena znanja te da s ljubavlju, zrelošću i odgovornošću odlaze u novu fazu života i obrazovanja. Čestitam im na uspjesima koje su pritom postizali, jer zaista ostavljaju dubok trag u radu naše škole. Nekolicina njih svojim nas je rezultatima učinila vidljivijima i prepoznatljivijima na državnoj razini, pa i šire od granica Hrvatske – istaknuo je Lalić u svom čestitarskom govoru, čestitajući istodobno razrednici 12. generacije Svetlani Kilibardi te svim profesorima. Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije maturantima je također poželio uspjeh u daljnjem radu i budućim profesionalnim usavršavanjima.

- Današnji dan za vas je jedan od najljepših, jer ste završili jednu etapu i započinjete novu. Budući da odlazite iz jedne sredine, postoji blaga tuga i osjećaj žaljenja zbog razdvajanja od onih s kojima ste pune četiri godine živjeli zajedno. Kao što ste bili uspješni i ostavljali traga ovdje, želim da ubuduće postižete još bolje rezultate većih dosega, ali da pritom imate svoj unutarnji mir, zadovoljstvo i ljubav – poručio im je, zamolivši da ne zaborave ni školu ni to koliko truda i napora ulagali da je završe.

Podsjetivši na to koliko je uslijed epidemiološkog stanja održavanje nastave i polaganje mature bilo neizvjesno od početka protuvirusnih mjera, Svetlana Kilibarda govorila je o protekle četiri godine svog razredništva.

- Ovo je jedna od najbolje tri generacije u 15 godina ove škole: kako su se mnogi od vas istaknuli na različitim poljima, ove ćemo godine čak troje proglasiti učenicima generacije – kazala je pred svojim đacima i njihovim roditeljima, a potom su se u ime učenika okupljenima obratili Aleksandar Medić i Tamara Gojković.

Đorđe Subotić, jedan od učenika 12. generacije Gimnazije, zajedno s Medićem i Sinišom Nenadovićem pobijedio je na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika što se u organizaciji zagrebačke Gradske knjižnice održavalo punih sedam mjeseci, a ova činjenica odjeknula je u medijima.

- Da netko bude učenik generacije, potrebni su trud i kontinuitet u učenju, ali je itekako bitna i razredna atmosfera koja uvelike utječe na đake. Teško je doći do rezultata ako nemate dobre ljude oko sebe, to je tajna uspjeha. Nas trojica smo jako dobro funkcionirali kao školski drugovi i cimeri pa mislim da je to presudilo da postanem učenik generacije – izjavio je vrijedni mladić za Novosti.

Drugi učenik generacije, Novak Tepšić, igra nogomet u zagrebačkom Rudešu; bilo je nekih ideja da prijeđe u beogradsku Crvenu zvezdu, ali se tome usprotivila njegova majka, radi čega joj je sin danas zahvalan.

- Želja me tjerala da budem dobar u školi i nogometu, a što sam želio, to sam postigao. Profesori i treneri su ti koji nas guraju i puno znače u našem radu. Tinejdžer može svaki čas pred nečim pokleknuti, no oni nas tjeraju da budemo dobri i uspješni ljudi. Sad ću se u većoj mjeri još ozbiljnije posvetiti nogometu, a ako od toga ne bude ništa, ići ću na fakultet. Neću reći koji, da ne baksuziram – kaže sportski nastrojeni Tepšić.

Iza Aleksandra Medića, dijela trojca ‘rasturača’ hrvatskoga, već stoji jedan ozbiljan transfer, onaj iz crnogorske škole u zagrebačku gimnaziju.

- Itekako sam zadovoljan ovdje stečenim znanjima, Gimnazija mi je pružila temelj i potporu daljnjem školovanju: imali smo obimno gradivo u čak 18 predmeta, tako da možemo birati što ćemo upisati. Pozvao bih mlade da upisuju ovu školu koja daje ozbiljne osnove ali i, uslijed manjeg broja đaka, bliži pristup, zanimljivija predavanja i bolje odnose s profesorima. Stoga preporučujem mladim naraštajima da postanu dijelom njezine historije i budućnosti - podvukao je ovaj mladić.

Školu hvali i Una Dražić, čije je sestra Dunja završila ‘Kantakuzinu’ završila prije dvije godine, a sada je na fakultetu. Njihovi roditelji, porijeklom iz Donjeg Lapca, na ovogodišnju su svečanost došli s rada u Njemačkoj. Slažu se s mlađom kćeri da je Gimnazija objema mnogo toga pružila.

- To je škola koja pomaže da mnogi iz povratničkih krajeva Hrvatske dobiju više nego solidno obrazovanje, kao i mogućnost nastavka školovanja na zamalo svakom fakultetu – zaključili su Dražići uglas.

Spremni za nove đake

Dok jedan naraštaj učenika odlazi, Gimnazija se ozbiljno priprema za novu generaciju. U prvi razred upisuje do 24 đaka, a upisi se - prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH - odvijaju online, kroz e-prijave putem portala www.upisi.hr.

Državljani Hrvatske i drugih članica EU-a upisuju se pod jednakim uvjetima ako su s uspjehom završili osnovnoškolsko obrazovanje.

- Novim učenicima nudimo sve što i ranijim generacijama, uključujući smještaj u đačkim domovima. Obavezni strani jezici kod nas su engleski i njemački, a izborni predmeti su pravoslavni vjeronauk, informatika i ekologija. Pri formiranju upisne rang-liste u obzir se uzima prosjek ocjena od petog do osmog razreda, potom ocjene iz hrvatskog, stranog jezika, matematike, povijesti, geografije i biologije u 7. i 8. razredu, ali i rezultati postignuti na natjecanjima – informirao nas je direktor Lalić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više