Novosti

Društvo

Pamet u lockdownu

Iako je sadašnjica bogata primjerima govora mržnje, objava vlasnika samoborske picerije "Lock Down" izazvala je ogorčene reakcije. Ako se nadležni budu držali zakona, vlasnik picerije mogao bi završiti i u zatvoru

Large intrigator  nenad

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Iako je sadašnjica bogata primjerima govora mržnje, objava vlasnika samoborske picerije "Lock Down" da ne žele zapošljavati ljude druge boje kože i nacionalnosti izazvala je ogorčene reakcije. Ako se nadležni budu držali zakona, vlasnik picerije Matija Fresl mogao bi završiti i u zatvoru jer je zagrebačka policija zaprimila prijavu i istražuje moguća kaznena djela vezana uz govor mržnje.

Podsjetimo, u piceriji su na svom Facebook-profilu konstatirali da su "normalni radnici otišli u Irsku, a nama se na oglas javljaju pakistanci, bangladešanci i četnici iz Niša". "Kako dodatno nebi nagrdili naš Samobor s tim crnima morati ćemo prilagoditi trenutnim kapacitetima radno vrijeme, a ne pada nam na kraj pameti zaposliti četnika iz Niša. Sad će se naravno javiti udruge za zaštitu majmuna i ostalih životinja, a i sveprisutni milorad pupovac, koji će stati u obranu ovih koje ne želimo", napisali su u objavi, koju je obrisala administracija Facebooka.

U izjavi za portal Index Fresl je rekao da stoji iza obje objave i da se zakoni koji zabranjuju diskriminaciju po nacionalnoj i rasnoj osnovi kod zapošljavanja ne odnose na njega. "Ja nisam javna služba, ja mogu zaposliti koga hoću", rekao je. Iz Ureda gradonačelnice Samobora Petre Škrobot naglasili su da gradske vlasti "osuđuju svaki oblik netrpeljivosti, diskriminacije i govora mržnje", ali da, kako se radi o privatnom vlasniku ugostiteljskog objekta, nisu ulazili u daljnje mjere.

Policija djeluje jer u Kaznenom zakonu (čl. 325) piše da će onaj "tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine". Tako stoji u zakonu, ali u praksi počinioci obično budu kažnjeni prekršajnim, uvjetnim kaznama zatvora ili nikako.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više