Novosti

Kronika

Oживљaвaњe дaдaистa

Пoвoдoм стoгoдишњицe Дaдaистичкe мaтинeje, уприличeнe 1922. у Oсиjeку, у двoрaни "Урaниa" у Зaгрeбу oдигрaнa je прeдстaвa "Држaвa Дaдa-Joк" дрaмaтургa и рeдaтeљa Aдaмa Рaнђeлoвићa

Large 2

Omaž dadaistima

Povodom stogodišnjice Dadaističke matineje, upriličene 1922. godine u Osijeku, u dvorani "Urania" u Zagrebu odigrana je predstava "Država Dada-Jok" dramaturga i redatelja Adama Ranđelovića u produkciji Odjela za kulturu SNV-a. U predstavi su glumili, marširali, padali na patos i prebacivali se preko glave Dorotea Ilečić-Sever, Damjan Humski i Lovro Rimac, uz Luju Parežanin koji je doprinosio naracijom i nizom instrumenata. U predstavi je bila riječ o pokušaju lokalnih mladih ljudi da dadaistički umjetnički pokret prošire na Kraljevinu SHS, pri čemu se apostrofiraju Branko Ve Poljanski, Dragan Aleksić i Tristan Cara, a također spominju Ljubomir Micić, promotor umjetničkog pravca zenitizam (časopis Zenit) Filipo Tomazo Marineti, začetnik futurizma te druge ličnosti tog doba.

Dadaizam kao umjetnički pokret nastao je početkom prošlog vijeka te je u traženju novoga izraza negirao sve ustaljene vrijednosti, naglašavao besmislenost civilizacije koja uništava vlastite vrijednosti. Doba dadaizma generalno je zaboravljeno, ne samo kao znanje o povijesti književnosti ovih prostora, već i kao mogućnost nadahnuća u umjetničkim istraživanjima, naglasili su iz Odjela za kulturu. Publika je pohvalila predstavu koja je mnoge podsjetila na lekcije iz povijesti književnosti u kojima su Micić, Cara, Marineti i ostali promotori različitih pravaca umjetnosti imali svoje mjesto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više