Novosti

Društvo

Otkup Sodome

Francuska vlada uputila je poziv korporacijama da pomognu Nacionalnoj knjižnici Francuske osigurati sredstva za otkup rukopisa nedovršenog romana "120 dana Sodome", markiza de Sadea. Vrijednost rukopisa procjenjuje se na 4,5 milijuna eura

Large ma%c5%a1a

Rukopis nedovršenog romana na svitku (foto Wikipedia)

Francuska vlada uputila je poziv korporacijama da pomognu Nacionalnoj knjižnici Francuske osigurati sredstva za otkup rukopisa nedovršenog romana "120 dana Sodome", čiji je autor Donatien Alphonse François de Sade, poznatiji kao markiz de Sade. Vrijednost rukopisa procjenjuje se na 4,5 milijuna eura. Sudbina manuskripta jedne od najozloglašenijih knjiga 18. stoljeća, nastale u zarobljeništvu u tvrđavi Bastille gdje se autor nalazio zbog niza seksualnih skandala, nije manje zanimljiva. De Sade je ovu, kako je sam opisao, "najprljaviju bajku ikad napisanu" zabilježio sitnim rukopisom na svitku dugom 12 metara i širokom 11 centimetara. Riječ je o romanu o četiri plemića koji se sa suprugama zatvore u izolirani dvorac te priređuju groteskne orgije u kojima sudjeluju i djeca. Deset dana prije pada Bastille 1789. autor je premješten, a rukopis je sakrio u ćeliji i nikad ga više nije vidio. Pronađen je pri rušenju Bastille i prodan markizu de Villeneuve-Transu čija ga je obitelj čuvala naredna tri naraštaja. Nakon više od sto godina prodan je njemačkom psihijatru Iwanu Blochu koji ga je objavio početkom 20. stoljeća.

Rukopis je 1929. otkupila Marie-Laure de Noailles, nasljednica de Sadeove obitelji, no potom je 1982. ukraden i prokrijumčaren u Švicarsku gdje je prodan kolekcionaru Gérardu Nordmannu. Uslijedila je pravna bitka u kojoj je francuski sud odlučio da rukopis treba biti vraćen obitelji Noailles, a švicarski da pripada Nordmannu koji ga je kupio za oko 50.000 eura. Nakon kolekcionarove smrti, privatna zaklada ga je otkupila od obitelji i izložila u Parizu. Tri godine kasnije, 2017. tamošnje ministarstvo kulture proglasilo ga je nacionalnim dobrom te, kada je stavljen na dražbu, blokiralo njegov izvoz. Vrijednost rukopisa procjenjuje se sada na 4,5 milijuna eura, a francuska vlada pozvala je kompanije da im pomognu prikupiti sredstva u zamjenu za smanjenje poreza. Osim de Sadeovog djela, francuska vlada nada se prikupiti i 900.000 eura za rukopise nadrealističkog pjesnika Andréa Bretona.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više