Novosti

Politika

Zagreb slavi Dan oslobođenja

Dosta je rehabilitacije NDH, ustaškog režima i povijesnog revizionizma, odgovorili su iz antifašističkih stranaka Bruni Esih koja je oslobođenje Zagreba nazvala tragičnim danom 

Na 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od nacističkih okupatora i ustaških kolaboracionista, na Savskom mostu preko kojeg su partizani ušli u grad, kandidati lijevo-zelene koalicije – Možemo!, Nova ljevica i ORaH – razvili su transparent s natpisom 'Antifašisti Europe ujedinimo se'.

- Izuzetno je važno obilježiti Dan oslobođenja Zagreba jer se time zatvara vjerojatno najsramotnija stranica u hrvatskoj povijesti, ona obilježena Nezavisnom Državom Hrvatskom. Na žalost, danas svjedočimo ne samo onima koji bi vrlo rado relativizirali našu prošlost, nego i – kako bi rekao Umberto Eco – pravim znakovima novoga vječnog fašizma – kazala je Rada Borić iz Nove ljevice, upozoravajući na trendove recikliranja fašizma u cijeloj Europi, kako ‘skin headsa‘ u Europi, tako i navijača u Hrvatskoj koji pozivaju na ubojstva.

- Moramo se boriti protiv kulta nacije i tradicionalizma, jer političke opcije i u Hrvatskoj i u Europi u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih pronalaze teren za jačanje fašizma. Moramo pokazati da Europa može biti drukčija i da mora biti Europa jednakih kako bismo spriječili fašizam – rekla je Rada Borić, podsjećajući da se 9. maja slavi Dan Europe, kao dan pobjede nad fašističkim terorom.

Sandra Benčić iz političke platforme Možemo! ustvrdila da hrvatski narod često puno priča o povijesti, ali i iz nje jako malo uči. Prema njenim riječima, Hrvatska u današnjim granicama moguća je samo i isključivo u okviru antifašističke Europe, čemu svjedoče i izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je otvoreno iskazivao pretenzije prema Istri i Dalmaciji, a član je desničarske stranke Forza Italija koja takvu politiku zagovara.

- Takve izjave ne padaju s neba, nego su potaknute otvorenim veličanjem ustašstva i NDH u Hrvatskoj. Zato poručujemo svim političkim strankama koje koriste zastavu s grbom iz NDH, koji veličaju to razdoblje i pozdravljaju s ustaškim pozdravom, da su upravo oni ti koji provociraju izjave poput Tajanijeve i čine nemjerljivu štetu i Hrvatskoj i hrvatskom narodu, jer veličanje fašizma i desnice nije samo hrvatsko pitanje, nego i europsko. Zato smo zahvalni onima koji su oslobodili Zagreb i Europu i poručujemo da i dalje ima ljudi koji pružaju otpor fašizmu i danas, ali i sutra – rekla je Sandra Benčić.

Zorislav Antun Petrović iz ORaH-a rekao je da ova koalicijska lista jedina u potpunosti podržava antifašističke temelje na kojima je nastala Europa i ideja Europske unije.

- Naša želja je da se ta ideja zadrži i spriječi nastanak novih oblika fašizma. Ponovo se traže različiti i slabiji kako bi ih se proganjalo i na njih svaljivala krivnja za probleme u društvu, a to su najčešće azilanti i imigranti – rekao je Petrović.

Otprilike u isto vrijeme dok je lijevo-zelena koalicija održavala ovu tiskovnu konferenciju Bruna Esih, iz Neovisnih za Hrvatsku, javila se s objavom na Facebooku zorno dokazujući da je povijesni revizionizam u Hrvatskoj itekako živ. Bruna Esih oslobođenje je nazvala padom Zagreba i 'tragičnim danom hrvatske povijesti'. Ustvrdila je da 8. svibanj simbolizira pokolje i pljačku, te da je 'jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave'. 'Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom', napisala je Bruna Esih i odmah izazvala niz reakcija, među kojima i iz spomenute koalicije iz koje su poručili da je dosta rehabilitacije NDH, ustaškog režima i povijesnog revizionizma, podsjećajući da je čak 28 tisuća Zagrepčana dalo život za oslobođenje od fašizma.

S porukom se javila i čelnica START-a Dalija Orešković: 'Bruna Esih otvoreno i ponosno nosi svoje ustaštvo. Nakon isticanja zastave s prvim bijelim poljem, sada je slom zločinačke NDH za nju 'tragičan dan hrvatske povijesti'. Sramotno', napisala je na Facebooku.

HNS je izjavu Brune Esih nazvao sramotnom. 'Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo, to najstrože osuđujemo', poručili su, dodajući da je jedini pad koji se dogodio 8. svibnja - pad ljudskih standarda Brune Esih.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk zatražio je da se o njenim stavovima očituje predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor. 'Očekujemo slijedeće godine da se 10. travnja iz usta Esih konačno okarakterizira kao oslobođenje Zagreba, pa da se taj krug konačno zatvori', rekao je Bauk.

Na Dan oslobođenja Zagreba gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u pratnji izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista odao je počast poginulima. Položili su cvijeće i vijence na Grobnici narodnih heroja, Spomeniku Kozaračkoj djeci i Partizanskom groblju. 'Da nije bilo pobjede antifašističke koalicije kojoj je Hrvatska dala svoj obol u 2. svjetskom ratu i da nije bilo branitelja iz Domovinskog rata na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji je također bio antifašist, mi nikad ne bismo imali slobodne i demokratske Hrvatske',  rekao je Bandić.

Večeras će se održati i mimohod Besmrtni partizanski odred koji će krenuti u 18 sati s Trga žrtava fašizma, a središnja manifestacija 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca (SABA) Republike Hrvatske i Zajednice udruga antifašističkih boraca (ZUAB), održat će se sutra svečanom akademijom u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. U sklopu obilježavanja Dana pobjeda pripremljene su i dvije izložbe. Jedna se otvara u četvrtak u predvorju male dvorane Vatroslav Lisinski pod nazivom 'Od pobjede do pobjede', a druga 'Stradanja u logorima NDH', moći će se pogledati od 13. do 17. ovoga mjeseca u predvorju zgrade gradske uprave.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više