Novosti

Politika

Desničari ustaše

Nepovratno je puklo interesno i utoliko nepovjerljivo savezništvo Plenkovićevog HDZ-a i šarene družbe koju je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko učinio politički i društveno relevantnom i utjecajnom. Sav taj svijet i polusvijet sad će se svrstati uz Brunu Esih

Okuplja se široka desničarska fronta oko kandidature Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba, a zapravo oko udara na Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade. Plenković i njegovi najbliži suradnici, naravno, vide što se događa i neće skrštenih ruku promatrati kako se desno od desnog centra formira grupacija koja će pokušati uzeti HDZ-u dio biračkog tijela. U idućih pedesetak dana, koliko nas dijeli od lokalnih izbora, valja stoga očekivati intenziviranje i produbljivanje sukoba koji je već započeo i koji će do lokalnih izbora biti skoncentriran ponajviše u Zagrebu, ali posljedice će se u određenoj mjeri proširiti i na ukupnu političku situaciju i odnose, a bitka će se – donekle u ovisnosti o ishodu izbora u Zagrebu – sigurno nastaviti i poslije 21. svibnja. Nepovratno je puklo interesno i utoliko nepovjerljivo savezništvo Plenkovićevog HDZ-a i šarene družbe koju je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko učinio politički i društveno relevantnom i utjecajnom: od Zlatka Hasanbegovića i same Brune Esih, preko Velimira Bujanca i Projekta Velebit, do Željke Markić, Željka Glasnovića, Tihomira Dujmovića, Stjepana Šterca, Siniše Kovačića, Andrije Hebranga, politički angažiranog krila Katoličke crkve, niza minornih stranaka pravaške provenijencije te nepreglednog broja braniteljsko-stradalničkih organizacija i koordinacija.

U pritisku na Plenkovića i njegov HDZ ne sudjeluju samo poklonici gospođe Esih i desno krilo desnice, nego je u to aktivno uključen i Most nezavisnih lista, što je mnogo ozbiljniji i dugoročniji premijerov problem

Sav taj svijet i polusvijet – koji pod borbenim antikomunizmom šverca nježne sentimente spram NDH i ustaškog pokreta, a pod egidom ugroženosti većine sije antisrpsko raspoloženje u javnosti i osporava temeljne ustavne vrednote – sad će se svrstati uz Brunu Esih, jer su uglavnom iznevjerena njihova očekivanja da će i Plenković biti široke ruke kad je riječ o njihovom utjecaju na ideološki profil HDZ-a i na Vladinu politiku u područjima njihovog posebnog interesa: to se, ponajprije, odnosi na financijski obračun s protuhrvatskim civilnim i manjinskim udrugama te medijima, a zatim i na uvođenje u politički, obrazovni i kulturni mejnstrim turbokatoličkog i nacionalistički isključivog diskursa. Hoće li se i Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a i Karamarkov ministar kulture, svrstati među one što će aktivno sudjelovati u ‘projektu Esih’?

‘Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat. Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata’, izjavio je Plenković u subotu navečer. U nedjelju ujutro na kioscima je osvanuo Hasanbegovićev intervju u ‘Jutarnjem listu’ i u intervjuu nedvosmislena podrška kandidaturi prijateljice i kolegice Esih: pojednostavljeno, Hasanbegović misli da je gospođa Esih trebala biti HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba zato što je kvalitetnije rješenje od Prgometa, kojem on, Hasanbegović, ne kani pomagati u kampanji, jer nema respekta ni za njegove stavove ni za njegovu političku karijeru. Bivši ministar kulture intervjuiran je prije nego što je premijer javno izgovorio upozorenje onima koji namjeravaju biti neposlušni, pa nije bilo mogućnosti za dodatno korigiranje i ublažavanje ionako vrlo opreznih a opet sasvim jasnih formulacija u vezi sa zagrebačkim izborima: Hasanbegović, naime, ne planira svojevoljno napustiti HDZ i učinit će sve da maksimalno oteža degažiranje iz HDZ-a, to jest da pruži što manje opipljivih razloga za takav Plenkovićev potez. U tom pogledu, nedjeljni intervju nije naročito uvjerljiv razlog za izbacivanje člana Predsjedništva stranke, no s druge strane, može priručno poslužiti za odstrel, s obzirom da u vodstvu HDZ-a nema puno onih što će pustiti suzu zbog Hasanbegovićeve sudbine, a još je manje onih koji će zbog toga povesti unutarstranačku bunu.

- To između Plenkovića i Hasanbegovića je igra živaca, obostrano taktiziranje i čekanje tko će prvi napraviti krivi korak - kaže naš sugovornik blizak HDZ-ovom vodstvu.

- U toj igri vrijeme radi za Hasanbegovića, koji će više neverbalno provocirati, i što duže bude trajala ta situacija teže će biti posljedice i za HDZ i za Plenkovića. Jasno je da u istoj stranci nema mjesta i za Plenkovića i za Hasanbegovića. Premda će zbog toga biti napadan, pa i argumentirano napadan, i premda će na nekoliko dana od Hasanbegovića stvoriti žrtvu i heroja, premijer će to, na kraju, morati učiniti, a bolje je prije nego kasnije. Takva je politika, pogotovo hrvatska – dodaje naš sugovornik.

Plenković oklijeva s obračunom zato što ne želi praviti mučenika od čovjeka kojeg doživljava smetnjom i problemom, naročito to ne želi uoči lokalnih izbora, a onda i zbog činjenice da Tomislav Karamarko nije izbacio Plenkovića iz stranke, nakon što je sadašnji šef HDZ-a, s ostalim HDZ-ovim europarlamentarcima, u pismu izrazio neslaganje s tadašnjim političkim smjerom, pa se potom i na stranačkom saboru s par rečenica suprotstavio općem oduševljenju Karamarkovim samoubilačkim akcijama. Kako će sad Plenković izbaciti Hasanbegovića zbog neslaganja, a njega je poštedio rigidni Karamarko? Dobro, nisu iste situacije, Plenković nije na izborima javno podržavao kandidata neke druge stranke, ali svejedno je razlog tanak i premijer bi radije da se to nekako razriješi mimo prljanja njegovih ruku. On se još uvijek nada da HDZ-ov nestaško – čije su inaćenje i unutrašnje opozicionarstvo najčešće nalik ponašanju neshvaćenog starmalog pučkoškolca – neće odoljeti zovu Brune Esih i ostatka nabrijane ekipe, pa da će sam demonstrativno otići ili da će isprovocirati očigledan razlog za isključenje iz HDZ-a.

Hasanbegović govori da je Drago Prgomet oktroiran i da će njegov izborni podbačaj biti i poraz onoga tko ga je oktroirao. Pritom jako precjenjuje svoju važnost i utjecaj u HDZ-u, ali svatko ima pravo živjeti u iluzijama

To nije nemoguće, ali čini se da je Hasanbegovićeva prva opcija ostanak u HDZ-u, poludisidentsko vegetiranje i čekanje prilike za rušenje Plenkovića, kao što je Plenković čekao i dočekao da se uspne na partijski tron. Prilika za napad mogla bi se ukazati već u svibnju, ako HDZ-ov kandidat Prgomet dobije manje glasova od Brune Esih, a to ne bi bilo preveliko iznenađenje. Hasanbegović zato govori da je Prgomet oktroiran i da njegov izborni podbačaj neće biti samo njegov, nego i poraz onoga tko ga je oktroirao. Hasanbegović pritom jako precjenjuje svoju važnost i utjecaj u HDZ-u, ali svatko ima pravo živjeti u iluzijama. Osim toga, njegovom karakteru više odgovara destrukcija i proračunato oponiranje iz sigurne zavjetrine, nego bilo koja vrsta gradnje i konstruktivnosti, posebno stoga što je pretenciozni povjesničar dovoljno inteligentan da shvaća kakve bi sve vratolomije trebalo poduzeti da se na krajnjoj desnici, gdje caruju taštine i materijalni apetiti raznih ekshibicionista i lunatika, stvori suvisla politička snaga. On će ostati bez HDZ-ova okrilja samo ako bude morao, a ni tada od njega ne treba očekivati konstruktivnost i politiku, nego samo provalu suspregnutog prezira prema Andreju Plenkoviću i HDZ-ovom političkom kursu.

Kad je riječ o desnom udaru, ili desnom pritisku na Plenkovića i njegov HDZ, u tome ne sudjeluju samo poklonici gospođe Esih i desno krilo desnice, nego je u to aktivno uključen i Most nezavisnih lista, što je mnogo ozbiljniji i dugoročniji premijerov unutrašnji problem. Most će – uz nesebičnu asistenciju Esih i njezine kompanije – ustrajavati na svom zakonskom modelu otvaranja državnih, partijskih i tajnopolicijskih arhiva iz vremena SFRJ, a taj model predviđa prilično neselektivno i hitno omogućavanje pristupa trenutačno nedostupnoj arhivskoj građi nastaloj do 22. prosinca 1990. godine. Vlada se nije složila s Mostovim prijedlogom, Ministarstvo kulture najavilo je da će uskoro izići sa svojim sveobuhvatnim zakonskim rješenjem u vezi s komunističkim arhivama, no Mostov prijedlog zakonskih izmjena nije odbačen nego je poslan na drugo saborsko čitanje. Premijer kupuje vrijeme, jer je jasno da će Vladin prijedlog, u skladu s njemačkim konceptom, biti daleko obazriviji kad je riječ o zaštiti osobnih podataka, osobito zaštiti identiteta i informacija o žrtvama tajnopolicijskog terora, a žrtve su možda bili i oni koji su označeni suradnicima ili doušnicima, jer se time moglo manipulirati. E, da bi se utvrdile tako važne pojedinosti, potrebno je puno vremena, puno znanja i puno rada brojnih ljudi, a Most, Esih i njima bliski ne raspolažu tolikom količinom strpljenja i obzira. Oni će zasigurno u idućih mjesec i pol dana – javno ili potajno – optuživati Plenkovića da oprezno pristupa otvaranju arhiva zato što ima privatne razloge da zaštiti osobe koje su mu bliske a koje su bile povezane s jugoslavenskim službama sigurnosti.

Premijer, dakle, taktizira i čeka krivi suparnički potez, ali – kao što rekosmo na početku teksta – vidi što mu se sprema i nije baš da ništa ne poduzima. Izvori iz HDZ-a, koji ne žele da ih se imenuje, posljednjih dana prema novinarima odašilju spinove da iza Brune Esih i njezinog projekta stoji Tomislav Karamarko, a usput je rukovodstvima lojalnih medija sugerirano da se počnu lišavati autora koji su doživjeli uzlet u Hasanbegović-Karamarkovo vrijeme i koji bi se mogli staviti u službu kampanje gospođe Esih. Prvi bi tako bez angažmana mogao ostati Tihomir Dujmović, ako ga ne uspije zaštititi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, njegova najvjernija čitateljica.

Predsjednica se distancira od Esih

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović brzo je i oštro demantirala novinske napise da njezin kabinet podržava gradonačelničku kandidaturu Brune Esih, iako je općepoznato da nije štedjela izraze simpatija kad je riječ o dotičnoj saborskoj zastupnici fiksiranoj na zlodjela i pogubnost komunizma. Predsjednici je jasno da bi svrstavanje uz Esih značilo sukob s premijerom Plenkovićem i HDZ-om, a njoj to sad nikako ne odgovara. Osim toga, počela je ozbiljnije shvaćati nazivanje Brune Esih ‘novom Kolindom’, odnosno počela ju je doživljavati kao konkurenciju, a to ne ide u prilog nastavku njihove političke veze.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više