Novosti

Kultura

"Oslobođenje otoka" na Visu

Od ponedjeljka do četvrtka na Visu se održava 21. međunarodni festival suvremene umjetnosti Vizura Aperta "Oslobođenje otoka"

Large festival

Od ponedjeljka do četvrtka na Visu, u suradnji s lokalnom samoupravom i udrugom Lavurat za poja iz Podšpilja, održava se 21. međunarodni festival suvremene umjetnosti Vizura Aperta "Oslobođenje otoka". Festival započinje izložbom "Vis-a-Vis Oslobođenja" koja se bavi otočkim temama okupacije od fašizma do turizma, ne zaobilazeći temu oslobođenja otoka od vojne represije, a završava izložbom "Oslobođenje od oslobođenja" u kojem se osvrće jednako na zaboravljenu, nevidljivu i sustavno brisanu povijest otoka kao što i problematizira konstantnu borbu za slobodu i bolje uvjete života i rada na otoku.

Na taj sizifovski posao oslobađanja, objašnjavaju organizatori, ukazuju sudionici festivala Dalibor Martinis, Lasse Krog Møller, Gitte Broeng, Sandro Đukić, Jana Dabac, Ivana Momčilović, Anita Žitko, Staša Aras, Nikola Bajto, Duška Boban, Boris Cvjetanović, Tina Gverović, Ben Cain, Gildo Bavčević, Goran Škofić, Anamarija Batistta, Ivana Pegan Baće, Martin Baće, Margarita Baće, Sara Vučić-Šneperger, Tanja Stanić, Lise Harlev, Lea Bulaja i Xavier Lowenthal.

Umjetnički radovi koji nastaju na festivalskoj radionici vezani su za kontekst oslobođenja i otoka zbog čega je njihovo javno izlaganje reanimacija brisanog ili manipuliranog sjećanja koje se bavi jednako fenomenima društvene amnezije kao i mehanizmima gušenja prostora osobnih sloboda. „Izložba ukazuje na mehanizme koje ne vidimo dok trgujemo javnim i osobnim resursima. Ustupamo ih postepeno, neprimjetno zbog pojačane autocenzure uzrokovane strahom od neprihvaćanja od strane društva tržišno manipuliranih vrijednosti. Stoga nam je oslobođenje od glasnih, nepravednih i dominantnih nužno kako bi oslobodili potisnute ljudske vrijednosti, poput humanosti, zdravog razuma i slobode, stoji u najavi.

Program započinje spomenutom izložbom čije je otvorenje zakazano u 20 sati u Zadružnom Domu u Podšpilju. Tom prilikom, između ostalog, bit će prikazan video performance Dalibora Martinisa "JBT/Zadar/51" snimljen 2006. kada je na Narodnom trgu u Zadru Martinis pročitao govor Josipa Broza Tita, izvorno održan 1951. godine. Videozapis čitanja projiciran je na fasadu zgrade na trgu, ali je govor reproduciran obrnuto, unazad i nije razumljiv gledateljima, iako geste ukazuju da se radi o javnom, političkom govoru. Video "Drugovi i drugarice, Građani i građanke" reproducira se i tako da je govor razumljiv, ali tad ljudi na ulicama idu unatrag, čime autor ukazuje na nemogućnost razumijevanja i hodanja u korak porukama iznesenim u radu.

U ponedjeljak će se kolažom, videom i intervencijom "Trag" predstaviti Jana Dabac koja se bavila uništenim i uklonjenim spomenikom kulture koji je 1994. godine, odlukom Gradskog vijeća u Visu izrezan i odnesen na lokaciju Smogor. Naziv spomenika posvećenog Titovom govoru na Visu i riječima „Tuđe nećemo svoje ne damo“, parafrazirao je građanin Visa par metara velikim grafitom "Tuđe oćemo svoje smo prodali".

Dan kasnije, u utorak, u 18 sati, u Titovoj špilji, radom "Crvena signalizacija: sedam revolucionara", predstavit će se Nikola Bajto koji ukazuje na problem nevidljivosti povijesnih osoba i trenutaka vezanih za Vis kao slobodni teritorij u Drugom svjetskom ratu. "Umjetnička intervencija u javnom prostoru Crvena signalizacija: Sedam revolucionara postavljena kao informativna ploča pred Titovom špiljom na Visu donosi fotografiju sa sedam istaknutih jugoslavenskih komunista, članova Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, snimljenih na tom mjestu 1944. godine. Povijesni trenutak fiksiran fotografijom račva se u sedam biografskih bilješki ispisanih na ploči. Sudbine sedam revolucionara sažimaju se opet u jednu priču, onu o sudbini revolucije", najavljuju organizatori.

Isti dan u 20:30 Stanislava Nikolić aka Staša Aras poziva mještane u Dom u Podšpilju na razgovor s autoricom o vremenu kada na Vis dolaze izbjeglice iz drugih krajeva Dalmacije nakon okupacije njemačke vojske. Istraživanje se provodi za potrebe pisanja romana "Suhozid".

Idućih dana održavaju se samostalna izložba Bena Caina "Back to The-End-of-Objects Again" motivirana pretpostavkom da je zajedništvo bitno ne samo za sretniji život već i za osnovni opstanak; umjetničko-istraživačkim projektom o međusobnom odnosu i povezivanju vojske, turizma i lokalnog stanovništva na istočnoj obali Jadranskog mora od 1945. do 1990. godine Anamarija Batiste, Antonije Dike i Gorana Škofića; izložbom „Oslobođenje do oslobođenja“ u kojoj više autora problematizira nevidljivu i sustavno brisanu povijest otoka kao i konstantnu borbu za slobodu i bolje uvjete života i rada na otoku i nizom drugih događanja koja možete pronaći ovdje. Kustosica izložbi i festivala je Davorka Perić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više