Novosti

Intervju

Oriana Ivković Novokmet: Halo, dužnosniče

Stručna suradnica u GONG-u: Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je usred ljeta pušten u e-savjetovanje ne predstavlja značajan iskorak u jačanju rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu, čak ga oslabljuje

Wztzddedgrj42znvny7di3svuz0

Oriana Ivković Novokmet

Kakav je prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa?

Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je usred ljeta pušten u e-savjetovanje ne predstavlja značajan iskorak u jačanju rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čak ga oslabljuje. Tu posebno ističemo novost da će se dužnosnika obavještavati o podnošenju prijave protiv njega čim ona bude zaprimljena, čime se slabi mehanizam Povjerenstva. Sporna je odredba ‘otvaranja predmeta samo povodom vjerodostojnih prijava’, jer je napisana tako da omogućuje zloupotrebu kroz odbacivanje prijave i izostavljanje evidentiranja u sustavu što je protivno dosadašnjoj praksi Povjerenstva. GONG se zalagao za Registar poslovnih odnosa, koji nije prihvaćen, u kojem bi se bilježilo poslovanje trgovačkih društava u (su)vlasništvu dužnosnika s tijelima javne vlasti.

Što znače novosti u tom prijedlogu?

Nisu prihvaćeni GONG-ovi prijedlozi prema kojima bi se krug dužnosnika proširio na zastupnike u Europskom parlamentu, veleposlanike te na osobe koje imenuje Trgovački sud na prijedlog vlade kao što je npr. izvanredni povjerenik u Agrokoru. GONG smatra da bi se odredbe ovog Zakona trebale ograničeno primjenjivati i na vijećnike, odnosno članove predstavničkih tijela u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, i to na način da im se zabrani poslovanje s tijelom javne vlasti u čijem predstavničkom tijelu sjede.

Koji još prijedlozi nisu uvaženi?

Prema postojećem Zakonu dužnosnici moraju prenijeti svoje udjele u tvrtkama na upravljanje drugim osobama. Međutim, u praksi se pokazalo da ne postoje adekvatni mehanizmi kontrole utjecaja dužnosnika na poslovanje tvrtke i nakon što su udjeli preneseni na druge osobe. GONG se zalagao da se odredba zabrane poslovanja s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik radi, proširi i na sve poslovne subjekte u vlasništvu tijela javne vlasti. Time bi se zabranilo poslovanje između npr. tvrtke gradonačelnika Zagreba i Zagrebačkog holdinga, što je ovim prijedlogom omogućeno. Potreba za regulacijom sukoba interesa u trgovačkim društvima koja su u vlasništvu JLRS-a naglašena je i u antikorupcijskoj strategiji, a ovim prijedlogom izbjegnut je pomak prema regulaciji.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više