Novosti

Politika

Oluja koja traje

Branko Dmitrović iz Perjasice poginuo je u akciji Oluja kao civilno lice u izbjegličkoj koloni. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u Gornjem Selištu, u masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 56 osoba

Q1izcn437wp5ot4m9jrcup8mvnc

Gornje Selište - jedva vidljivi humci nepoznatih civila stradalih u Oluji

Na mjesnom groblju u Veljunu 28. decembra je sahranjen Branko Dmitrović iz Perjasice, koji je živio na adresi Gaćeško Selo broj 4. Dmitrović je poginuo u akciji Oluja kao civilno lice u izbjegličkoj koloni. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u Gornjem Selištu, u masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 56 osoba, kako navodi Milosav Kuljanin, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Barilović, u čijem je sastavu i Dmitrovićevo rodno mjesto Perjasica.

Ekshumacija je obavljena u decembru 2015. godine pod nadzorom Međunarodnog crvenog križa, a u identifikaciji su sudjelovali patolozi iz Hrvatske i Srbije kao zajednički tim. Identitet ubijenog Dmitrovića utvrđen je na temelju DNK analize, a uzorke su za analizu dali pokojnikova trojica braće, dvije sestre i majka. Rodbina je posmrtne ostatke preuzela u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

U vrijeme Oluje, kada je ubijen, Dmitrović je imao 32 godine, a za sahranu na civiliziran načini trebalo je čekati 22 godine. Na sahrani se od svog strica Branka oprostio nećak Dragan. Da je sudbina porodice Dmitrović tragična govori i činjenica da je Branko sahranjen u zajedničkoj grobnici sa svojim bratom Mirkom, koji je također poginuo kao civil u Veljunu prilikom jednog od brojnih raketiranja tog dijela Korduna od pripadnika Hrvatske vojske.

Vijeće srpske nacionalne manjine Barilovića još je prije četiri godine na inicijativu Milosava Kuljanina izvršilo popis svih žrtava posljednjeg rata, sa svim podacima za svaki konkretan slučaj. To je jedino vijeće u Karlovačkoj županiji koje je napravilo ovakav popis i zatražilo od hrvatskih vlasti da se pronađu i identificiraju sve žrtve te da se procesuiraju svi izvršioci zločina nad nedužnim civilima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više