Novosti

Društvo

Oslabljena potraga

Problematika nestalih koja opterećuje hrvatsko-srpske odnose i stvara poligon za jeftina politikantstva, pala je na leđa Ivone Paltrinieri, nove ravnateljice Uprave za zatočene i nestale, čija dužnost po hijerarhiji i po političkoj odgovornosti nije ekvivalent političkoj poziciji državnog tajnika

Large intrigator  paulina

(foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Nakon odlaska Stjepana Sučića, temeljem javnog natječaja, Vlada je imenovala državnu službenicu Ivonu Paltrinieri za ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale. Iz Ministarstva Novostima je stiglo objašnjenje da se sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, dužnosnička mjesta pomoćnika ministra ukidaju, a uvode službenička mjesta ravnatelja uprave. Tako je problematika nestalih koja opterećuje hrvatsko-srpske odnose i stvara poligon za jeftina politikantstva, pala na leđa ravnateljice Uprave, čija dužnost po hijerarhiji ni po političkoj odgovornosti nije ekvivalent političkoj poziciji državnog tajnika. Sučićevo nedavno vraćanje na honorarni posao nakon skandala, u Ministarstvu opravdavaju riječima da im je primarni cilj pronalaženje grobišta i rješavanje pitanja nestalih, poslovima na kojima se, kako kažu "Sučić dokazao po iznimnoj stručnosti što su prepoznale i udruge obitelji nestalih koje su mu izrazile potporu i koje s njim održavaju izvrsnu suradnju. "

Sa samo jednim državnim tajnikom Dariom Nekićem, pred ministarstvom ministra Tome Medveda, predstoji golem posao. Pored uobičajene brige za bar 505.694 hrvatska branitelja, koliko ih je bilo u za javnost otvorenom Registru 2017., te potrage za 1.869 hrvatskih građana iz rata devedesetih, tu su donošenje i provedba najavljenog Zakona o civilnim žrtvama rata te izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić kaže da se sadašnji ministar Medvjed "usredotočio na pronalazak grobnica ustaša" što kako kaže, odgovara određenim, vrlo ispolitiziranim udrugama, koje imaju ogroman utjecaj na djelatnosti Ministarstva.

- Određeni ljudi su maknuti sa svojih pozicija, ali i dalje rade isti posao, samo što ne postoje službeno nominirane osobe. Odlazak pukovnika Ivana Grujića iz ministarstva dosta se osjeti. On je bio čovjek koji je od 1991. pronašao 84 posto nestalih što je u svjetskim razmjerima vrijedan posao i održavao je dobru komunikaciju sa Srbijom koja je neophodna i presudna u misiji traženja nestalih osoba - kaže Matić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više