Novosti

Kultura

Od zvijezda do utrobe Zemlje

Istraživao sam zlato u Indoneziji, naftu u Jordanu, bakar i zlato u Iraku. Skupio sam materijala pa su me nagovorili da opišem iskustvo, rekao je Marinko Oluić na promociji svoje knjige "Moj put u nepoznato - od Bukovice do svemira"

U prepunoj dvorani Privrednika u Zagrebu 3. februara održana je promocija autobiografske knjige sveučilišnog profesora u penziji i svjetski poznatog geologa Marinka Oluića "Moj put u nepoznato - od Bukovice do svemira" u izdanju Plejade.

Knjiga Marinka Oluića je fantastičan prilog povijesti hrvatske znanosti, ali i svojevrsna sociološka i antropološka priča o ljudima i vremenu druge polovine 20. i početka 21. stoljeća na našim prostorima, rečeno je na promociji na kojoj je izdavač i urednik knjige Ilija Ranić ukazao na Oluićev bogat životni i stručni put koji ga je odveo iz seljačke kuće u selu Bilišane u Bukovici do najudaljenijih krajeva Zemlje.

Oluić je prvi u Jugoslaviji primijenio daljinska, odnosno satelitska istraživanja u geološkoj struci, a posebno se istaknuo kao voditelj geoloških projekata u zemlji i inozemstvu. Ostvario je i uspješnu sveučilišnu karijeru, predavao na brojnim stručnim skupovima u preko 40 zemalja svijeta i samostalno ili u suautorstvu napisao sedam knjiga i preko 160 znanstvenih radova.

Marinko Oluić je ostao povezan s prostorom koji ga je iznjedrio, a sve na čemu je radio, kao i sama knjiga, ostaju za buduće generacije, rekao je sveučilišni profesor i jedan od recenzenata knjige Tihomir Marjanac.

Ukazao je i simboliku na naslovnici knjige – pogled dječaka u daljinu i u zvjezdano nebo.

- Došao je do zvijezda da bi bolje vidio Zemlju jer se iz svemira vidi cjelina, a u svojim istraživanjima proučavao je njenu unutrašnjost - rekao je Marjanac.

Drugi recenzent, profesor emeritus Drago Roksandić, govorio je o značenju autobiografije koja je zanemarena, iako zna biti i samozavaravajuća jer njeni autori znaju sebe prikazivati u drugačijem svjetlu.

– Geološka istraživanja omogućila su mi da s ekipom prođem cijeli svijet. Istraživao sam zlato u Indoneziji, naftu u Jordanu, bakar i zlato u Iraku. Skupio sam materijala pa su me nagovorili da napišem knjigu i opišem svoje iskustvo - rekao nam je Oluić.

Među brojnim podacima valja navesti da je doktorirao na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu i da je kao stručnjak i rukovodilac u INA Projektu obavljao geološka istraživanja u zemlji i svijetu. Javnost ga zna kao jednog od najvećih evropskih stručnjaka za potrese i kao člana Europske svemirske agencije, te dobitnika Državne nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti 2017. godine.

Oluić je poznat po promociji ljekovitih svojstava Karinskog mora što je ponukalo Grad Obrovac da mu dodijeli nagradu grada za životno djelo, osnuje znanstveni savjet za revitalizaciju i valorizaciju Karinskog mora i pomogne u izdanju ove knjige.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više