Novosti

Kultura

Oд вeликaшa дo филoзoфa

Meђунaрoдни скуп "Прoшлoст и културa Србa у Рeпублици Хрвaтскoj" у Српскoм дoму у Вукoвaру oкупиo je 35 стручњaкa из зeмaљa рeгиoнa. Kрoз излaгaњa су рaзмaтрaнa прoшлoст и културa српскoг нaрoдa сa прoстoрa РХ

Large informator  od velika%c5%a1a  %c4%87irilica

Skup u Vukovaru

"Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj", naziv je dvodnevnog međunarodnog skupa, koji je u Srpskom domu u Vukovaru okupio 35 stručnjaka iz zemalja regiona i različitih istraživačkih grana, poput istorije, etnologije, filozofije i dr. Kroz izlaganja su razmatrana prošlost i kultura srpskog naroda sa prostora Republike Hrvatske, rekao je u ime organizatora, predsednik ZVO, Dejan Drakulić.

- Ovo je novi vid programa čiji cilj nije samo očuvanje kulturnog, nacionalnog i verskog identiteta srpske zajednice, nego predstavljanje naše zajednice široj javnosti i upoznavanje sa našim doprinosom razvoju Hrvatske - rekao je Drakulić. Doktor filozofije Zoran Kojčić iz Dalja izlagao je na temu Gaje Petrovića, odnosno prikazao je istorijski pregled jednog od najvažnijih predstavnika praksis filozofije.

- Njegova filozofija revolucije, nastavak je njegove marksističke misli i doprinos kasnom marksizmu. Revolucija je stvar pojedinca, odnosno njegova volja da postane bolji član društva, a potom i društvo kao zajednica pojedinaca - rekao je dr. Kojčić podsetivši da je Petrović bio iz Karlovca, jugoslovenski (hrvatski) filozof srpskog porekla, koji je nakon školovanja u Sovjetskom savezu, posle 2. Svetskog rata, ceo vek proveo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ovaj filozof bio je, između ostalog i saosnivač i član Saveta Korčulanske letne škole (1964. - 1974).

- Dovodio je zapadne filozofe u tadašnju Jugoslaviju i jugoslovenske povezivao sa zapadnim iako se osvrtao na istočnjačku, odnosno marksističku filozofiju komunizma - rekao je Kojčić. O posedima srpskih srednjovekovnih velikaša na prostoru današnje Hrvatske govorio je prof. dr. Boris Trajkovski sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

- Želeo sam da spojim tu srednjovekovnu županijsku podelu sa teritorijem današnje Hrvatske, kako bi se videlo da je Srba - velikaša tokom Srednjeg veka bilo u različitim delovima današnje Hrvatske – rekao je i osvrnuo se koliko je to danas priznata činjenica.

- U istoriografiji to nije sporno. Za istorijsku nauku i naučnike spornih tema nema. Što se tiče javnosti, tu nije stvar priznatosti nego prisutnosti - smatra dr. Trajkovski. Od značajnijih srpskih velikaša spomenuo je Katarinu Kantakuzinu Branković.

- Tu su i Jakšići, koji su u Slavoniji imali značajan korpus poseda oko Korođa, na području današnje Osječko-baranjske županije - rekao je izlagač na skupu spomenuvši i značaj Stefana Štiljanovića. Nakon dvodnevnog izlaganja u Vukovaru, njihovi radovi će biti objavljeni u Zborniku i to je nešto što će dati dodatnu vidljivost projektu, rekao je Dejan Drakulić. Program je finansiran sredstvima Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više