Novosti

Društvo

Od šutnje do štrajka

Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši da će štrajkati ako se nastavi ignorirati njihove zahtjeve

Large prasnjak

Anica Prašnjak (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Uslijed pregovora o novom kolektivnom ugovoru, u petak su ispred Ministarstva zdravstva prosvjedovale medicinske sestre i tehničari, administratori i čistačice. Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi na Ksaver su došli s pedesetak članova i članica iz čitave zemlje. Na prosvjednom su skupu istaknuli da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za medicinske sestre i tehničare te nemedicinske radnike u zdravstvenom sustavu.

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donose jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su sindikalni čelnici Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak. Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima više od 10 tisuća članova, posebno je istaknula nerješavanje problema radnog preopterećenja i manjka medicinskih sestara i tehničara.

Sindikalni čelnici naveli su da mjesecima neuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili samo "šutnju administracije", kako su i nazvali okupljanje u petak.

“Ministar Vili Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu”, kazao je Topolnjak, podsjetivši javnost na sramotno niske i za život nedostatne plaće “ostalih” radnika u sustavu, poput administratora, čistačica i kuhara. Primjerice, plaće čistačica u zdravstvenom sustavu nerijetko su ispod zakonom utvrđene minimalne plaće.

Iz resornog ministarstva sindikatima odgovaraju da su ih pozvali na dijalog, kao i da je održano više sastanaka na kojima su sudjelovali sindikalni predstavnici. Iako ne poriču da su pozvani u Ministarstvo na razgovor sindikalisti konstatiraju da u te razgovore ne vjeruju dok za pregovaračkim stolom ne ugledaju ministra Beroša.

Ako im se uskoro ne ukaže u svoj punini ministarskog bića njihov mirni protest mogao bi prerasti u štrajk s mnogo više sudionika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više