Novosti

Manjinski zastupnik

O manjinama se vodi računa

Raduje me činjenica da je na stavci razvoja potpomognutih područja, odnosno poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, došlo do povećanja u iznosu od pet miliona kuna, rekla je povodom rebalansa Dragana Jeckov

Large jeckov o rebalansu

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov (foto Robert Anić/PIXSELL)

Klub zastupnika SDSS-a podržat će Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna RH za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. godinu, izjavila je zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u saborskoj raspravi o predloženom rebalansu proračuna.

Tim izmjenama i dopunama ukupni prihodi iznose 150,3 milijarde kuna, što je povećanje za tri milijarde kuna u odnosu na inicijalni plan za ovu godinu. S druge strane, ukupni rashodi povećavaju se za 9,4 milijarde kuna, što je ukupno 167,4 milijarde kuna, pa se očekuje da će državni proračun zabilježiti manjak u iznosu od 17,1 milijardu kuna ili 4,3 posto BDP-a, od čega će država imati manjak od 15,3 milijarde kuna ili 3,8 posto BDP-a.

- Spomenuti manjak bi u nekom drugom kontekstu i vremenu izgledao opasno i zastrašujuće, ali ako uzmemo u obzir kakve su nas brojne nedaće snašle u posljednje vrijeme, usudila bih se reći da je ovakav manjak u prihvatljivim gabaritima. Tome u prilog govori i činjenica da bi naš deficit trebao biti na nivou drugih država članica EU-a koje su se borile s koronom, ali ne i potresima. Ovo nam, ako ništa drugo, predstavlja pozitivnu referencu u kontekstu daljnjeg pristupanja eurozoni - kazala je Jeckov.

U kontekstu potresa i korone ne treba zanemariti ni činjenicu da je u odnosu na projekcije iz oktobra 2020. o pet posto rasta BDP-a u 2021. godini došlo do minimalnog rasta od 0,2 posto, što nije bogzna kakav, ali je ipak rast, rekla je.

Istaknula je da se ovaj rebalans prvenstveno odnosi na saniranje negativnih posljedica u području zdravstva, odnosno za podmirenje dugova zdravstvenog sustava prema veledrogerijama, a osigurana su i dodatna sredstva za sanaciju ustanova u zdravstvu u iznosu od 1,4 milijarde kuna.

- Bez obzira na to što se situacija s koronavirusom popravlja iz dana u dan, pa se sve otvara i popravlja nam krvnu sliku društva, dobro je što država ima sluha za povećanje izdvajanja za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom od dvije milijarde kuna te da su osigurana dodatna sredstva za dodjelu potpora sektorima u kulturi, turizmu i prijevozu pogođenim epidemijom koronavirusa u iznosu od 150 miliona kuna. Vrijeme će pokazati je li povećanje sredstava Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje od skoro 70 posto, odnosno nešto preko 151 milion kuna dovoljno da se sufinancira obnova, prije svega stambenih jedinica nakon potresa na području gdje je proglašena katastrofa i gdje su štete procijenjene na skoro 117 miliona kuna - kazala je Jeckov.

Rekavši da je tokom rasprave o proračunu u novembru 2020. prijedlog promatrala prvenstveno iz perspektive manjine kojoj pripada, zastupnica SDSS-a je navela i konkretne primjere.

- Prema procjenama s terena na područjima gdje uglavnom živi srpsko stanovništvo, a nalaze se u 1. skupini, postoji potreba za izgradnjom, sanacijom i obnovom vodovoda u stotinjak sela. Radi se o naseljima koja još uvijek nisu spojena na vodoopskrbni sustav. Neka su sela potpuno bez vode, u nekima su vodovodi uništeni tokom rata, negdje postoje lokalni vodovodi dotrajalih cijevi gdje dolazi do velikih gubitaka vode te vodovodnih azbestnih cijevi s vodom upitne kakvoće. Poseban problem je da kod financiranja vodovoda općine 1. skupine razvijenosti moraju osigurati deset posto vlastitih sredstava, pa bi na vrijednost projekta od 25 miliona kuna kroz tri godine taj iznos bio za njih nedostižnih 1,25 miliona kuna godišnje - kazala je Jeckov i predložila da te općine budu oslobođena plaćanja udjela, kao što je to učinjeno za područje Banije.

Istaknula je i da su u pravilu sredstva na svim stavkama koje se tiču nacionalnih manjina ostala na istom nivou kako je to predviđeno u inicijalnoj verziji proračuna, bar kada je riječ o stavkama vezanim za odgoj i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina.

- I dalje ostajem pri stavu da bi bilo dobro povećati sredstva namijenjena predškolskom odgoju za djecu pripadnike nacionalnih manjina - rekla je Dragana Jeckov.

Naglasila je i da su programi poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina veoma važni i da stvaraju pretpostavke za ostanak na područjima na kojima oni tradicionalno žive.

- Zbog toga me raduje činjenica da je na stavci razvoja potpomognutih područja, odnosno poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, došlo do povećanja u iznosu od pet miliona kuna. Iako su nas potresi i korona definitivno poremetili, Vlada i dalje koristi stvoreni fiskalni prostor iz prethodnih godina za bržu i snažniju fiskalnu potporu za održanje zaposlenosti i cjelokupne gospodarske aktivnosti, zbog čega će Klub zastupnika SDSS-a podržati prijedlog - istaknula je zaključno Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više