Novosti

Manjinski zastupnik

Бoгaтимa вишe, сирoмaшнимa мaњe

Пoмaжe сe бoгaтим срeдинaмa дa oдржe стaндaрд jaвних услугa, дoк сe кaжњaвajу oни нajсирoмaшниjи, углaвнoм oни кojи имajу нajвeћи пaд брoja стaнoвникa, рeклa je Дрaгaнa Jeцкoв o Приjeдлoгу држaвнoг прoрaчунa зa 2023.

Large sabor jeckov

Zbog manje stanovnika, proračuni su sve tanji (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov govorila je za saborskom govornicom o Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

- Izračun iznosa sredstava za 2023., ako ne dođe do nekih izmjena, radit će se prema novom popisu stanovništva, što je problem jer taj pad u broju stanovnika nije mali, pogotovo u najsiromašnijim dijelovima zemlje. Najveći padovi su u Vukovarsko-srijemskoj županiji (19,54 posto), u Sisačko-moslavačkoj županiji 18,49 posto i u Brodsko-posavskoj županiji 17,53 posto. Taj pad srezat će prihode lokalnih jedinica na tim područjima koja dobivaju od fiskalnog izravnanja, a zahvaljujući kojima su protekle četiri godine proračuni tih jedinica "prodisali" - navela je Jeckov kao najveći problem proračuna za 2023. godinu.

- Jedna od važnih reformi u prošlom mandatu je bilo uvođenje fonda fiskalnog izravnanja 2018.. Njime je ublažena nejednakost fiskalnih kapaciteta različitih lokalnih jedinica za pružanje istovjetnih usluga i dodatno su osnaženi proračuni siromašnijeg dijela lokalne samouprave uz priliku za financiranje razvojnih projekata. Upravo je fond izravnanja trebao pomoći područjima najviše pogođenima depopulacijom i negativnim trendovima iseljavanja, koja će sada biti kažnjena izračunom prema novom popisu stanovništva. To može stopirati brojne planirane projekte i ugroziti one koje su u tijeku. Na tim su područjima javne usluge ionako teže dostupne, a upravo će njihov gubitak građani koji žive na tom području najviše osjetiti. Tko će u ovim krajevima zapravo ostati - zapitala se Jeckov i dodala da su dobitnici gradovi s najvećim porastom broja stanovnika.

- Jasno se vidi da se pomaže bogatim sredinama da održe standard javnih usluga, dok se kažnjavaju oni najsiromašniji, uglavnom oni koji imaju najveći pad broja stanovnika. Opravdano se pitamo kakvu će kvalitetu javnih usluga moći pružiti npr. jedan Gvozd, Sisak, Vrhovine, Erdut, Negoslavci, Borovo, Udbina, Biskupija i druge općine u 1. ili 2. skupini prema stepenu nerazvijenosti ako im se uzme do 30 posto iz njihovih, ionako malih proračuna? Zato apeliram na Ministarstvo financija i Vladu da nađu način kako bi amortizirali veliki gubitak koji zbog depopulacije prijeti lokalnim proračunima. Inače ćemo svesti Hrvatsku na Zagreb i obalu – zaključila je Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više