Novosti

Intervju

Nikola Puharić: Svijeće za Hrvatsku

Član Inicijative mladih za ljudska prava: Iskazati smo solidarnost sa žrtvama zločina što su ih počinile hrvatske snage u BiH. Izuzetno je bitno pokazati da postoji i drugo lice Hrvatske, ono koje tvrdi da ratni zločinci nisu naši heroji i kojima su bitne žrtve, neovisno o nacionalnosti

1hy7eid0wq4wrpdfg9wgf5rat68

Nikola Puharić (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Koja je poruka vaše najnovije akcije?

Željeli smo paljenjem svijeća iskazati solidarnost sa žrtvama zločina što su ih počinile hrvatske snage u BiH i pokazati kako postoji velik broj građana koji osuđuju ratne zločine. Izuzetno je bitno pokazati da postoji i drugo lice Hrvatske, ono koje tvrdi da ratni zločinci nisu naši heroji i kojima su bitne žrtve, neovisno o nacionalnosti. Željeli smo regiji i svijetu pokazati hrvatsko društvo u najboljem svijetlu, nakon što su ga predsjednica i premijer osramotili svojim neodgovornim izjavama.

Odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu su sveprisutna…

Atmosfera nakon presude je histerična. Teško je gledati kako predstavnici nas građana veličaju ratne zločince, što dovoljno govori o moralnom posrnuću društva. Sve podsjeća na atmosferu 1990-ih. Mi mladi ne želimo živjeti u takvom društvu, želimo da se ono suoči s prošlošću kako bismo mogli graditi bolju budućnost.

Koliko političari time narušavaju odnose u regiji?

Neodgovornim djelovanjem oni su glavni krivci za ovakvu atmosferu jer su se solidarizirali s ratnim zločincima, u izjavama su pokušali poistovjetili haške osuđenike s cijelim narodom. Propustili su jasno i nedvosmisleno osuditi zločine HV-a i HVO-a u BiH, kao i politiku 1990-ih koja je do njih dovela. Time su otvorili prostor za uvrede i prijetnje svima koji se kritički odnose spram ratnih zločina i onih koji su za njih odgovorni. Političari moraju razumjeti da svaka njihova izjava može izrazito doprinijeti procesu pomirenja i suradnje među društvima u regiji, no u isto vrijeme može poništiti godine rada ljudi koji se trude da odnosi budu bolji.

Zbog čega ste uputili otvoreno pismo predsjednici?

Velik broj stvari koje je izgovorila pred Vijećem sigurnosti granično je skandalozan. Gotovo nitko nije primijetio da je predsjednica praktički prosvjedovala zbog osude npr. Milana Martića i Pavla Strugara koji su odgovarali za napade na Hrvatsku. Rekla je da MKSJ nije trebao utvrđivati presedane i da nije imao mandat baviti se pravnim inovacijama, ali su upravo ti presedani omogućili procesuiranje odgovornih za napad na Dubrovnik i dali doprinos procesuiranju seksualnih zločina u cijeloj regiji.

Kako komentirate sve učestalije prijetnje smrću novinarima?

Solidarizirali smo se s novinarima koji su se zbog svog rada našli na meti dežurnih čuvara državne istine i lažnih domoljuba. Mi na te prijetnje gledamo kao izraz nemoći. Te osobe su izjavama političara bile ohrabrene da se u javnom prostoru bore za mitove i neistine te lažne heroje. U svojem iskazu lišeni su svih ozbiljnih argumenata i činjenica, što se ispoljava u bijesu koji je izraz nemoći.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više