Novosti

Politika

Nije Laibach jedini, koncert zabranjen i Rogeru Watersu

Utemeljitelju kultne grupe Pink Floyd i političkom aktivistu Rogeru Watersu koncert u Frankfurtu zabranile su gradske vlasti, optužujući ga za antisemitizam zbog zagovaranja prava palestinskog naroda

Large roger waters

Roger Waters u Londonu na prosvjedu za oslobo]emje Juliana Assangea (foto Hugo Philpott/ Newscom)

Furiozna navada otkazivanja, odnosno cenzuriranja nepoćudnih političkih stavova zahuktava se iz dana u dan. Prije nekoliko dana tako je objavljeno da je slovenskoj grupi Laibach otkazan humanitarni koncert koji se trebao održati u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, po svemu sudeći zbog pretjerane ljubavi članova benda prema ruskoj umjetnosti i nedovoljno čestog ekspliciranja općepoznatog fakta da je u ukrajinsko-ruskom ratu prva država žrtva, a druga zločinac.

Već sutradan, eto nam vijesti da su vlasti Frankfurta zabranile da se u njihovom gradu održi koncert jednog od utemeljitelja grupe Pink Floyd i političkog aktivista Rogera Watersa. Koncert se trebao održati krajem svibnja u dvorani Festhalle, izgrađenoj na mjestu nacističkog zatvora s kojeg su nakon pogroma Kristalne noći Židovi odvođeni u koncentracijske logore.

Waters je poznat kao zagovornik prava palestinskog naroda, što su frankfurtske vlasti protumačile kao 'antisemitizam' i otkazale mu već dogovoren nastup. U pitanju je jedan od ukupno pet planiranih u Njemačkoj, pri čemu organizacija Središnje vijeće Židova Njemačke sada traži da se otkažu i koncerti u Berlinu, Münchenu i Kölnu.

Gradsko vijeće Frankfurta, javlja izraelski Haaretz, nazvalo je Watersa ni manje ni više nego 'jednim od najpoznatijih antisemita na svijetu' zbog njegovog 'perzistentnog antiizraelskog ponašanja'. 'Više je puta pozivao na kulturni bojkot Izraela, povlačio paralele s režimom aparthejda u Južnoafričkoj Republici i vršio pritisak na umjetnike da otkazuju svoje nastupe u Izraelu', zaključili su frankfurtski vijećnici, stavljajući znak jednakosti između izraelske države i Židova.

Watersu ovo nije prvi put da je zbog dugog jezika upao u nevolje, pa bi bilo čudno da mu se to nije dogodilo i zbog rata u Ukrajini. Krajem ljeta prošle godine Financial Times objavio je da se Floydi spremaju prodati svoj muzički katalog, odnosno autorska prava, nekoj od velikih izdavačkih kuća, navodno po cijeni od petstotinjak milijuna dolara.

Dva mjeseca kasnije objavljeno je, međutim, i da je Rogers svojim 'političkim komentarima' ugrozio prodaju, nakon što je napisao otvoreno pismo Vladimiru Putinu i supruzi ukrajinskog predsjednika Oleni Zelenskoj, apelirajući na obje strane da rat okončaju pregovorima. Waters je u tom apelu ustvrdio i da je sukob u Ukrajini ujedno i proxy rat koji SAD koristi za svoje vlastite geopolitičke ciljeve protiv Rusije, što je, čini se, zapečatilo sudbinu poslovnih pregovora.

Portal Variety objavio je tada da je 'zbog eksplozivnog intervjua' u kojemu Waters 'iznosi opširne stavove o Izraelu, Ukrajini, Rusiji, SAD-a i drugim političkim pitanjima, koji bi se pristojno mogli okarakterizirati kao kontroverzni', barem jedan potencijalni kupac autorskih prava benda od toga odustao.

Krajem rujna prošle godine Waters je samoinicijativno otkazao i dva koncerta u Krakowu, koja su se trebala održati u travnju. Otkazivanju je prethodila najava tamošnjih gradskih vijećnika da će glasati o prijedlogu da se Watersa proglasi personom non grata zbog njegovih stavova o ratu u Ukrajini, što su jednoglasno i učinili.

Prije dva tjedna Waters se video-linkom obratio UN-ovom Vijeću sigurnosti, gdje je, nakon dužeg uvoda o percepciji ukrajinskog rata u ostatku svijeta, u prvoj rečenici o recentnom sukobu u Evropi osudio 'na najjači mogući način ilegalnu invaziju Ukrajine'. Konstatirao je, međutim, i da ta invazija nije bila ničim isprovocirana i osudio i 'provokatore', ne navodeći međutim nikoga poimenice, pa ostatak 14-minutnog govora posvetio općim pacifističkim porukama.

U govoru je Waters ponovio svoje stavove o izraelskom ugnjetavanju Palestinaca, koji su mu na koncu donijeli zabranu nastupanja u Frankfurtu. Istoga dana kada je gradsko vijeće Frankfurta odlučilo otkazati koncert, u palestinskom selu Zatara na Zapadnoj obali stotinjak naoružanih izraelskih doseljenika u pratnji izraelskih vojnika izvršilo je – u znak odmazde za ubojstvo dvoje Židova u susjednom selu – jedan od najvećih pogroma zabilježenih u posljednje vrijeme. U višesatnom divljanju doseljenika ozlijeđeno je više od 350 Palestinaca, a u podmetnutim požarima gorjele su kuće, radnje i automobili. Poznata je stvar da izraelskih doseljenika, a naoružanih posebice, na palestinskim područjima uopće ne bi trebalo biti, te da je UN nebrojeno puta nezakonitu praksu doseljavanja nazvao kršenjem međunarodnog prava. Watersov njemački poučak, međutim, uči nas da će se za ovakve konstatacije, vrlo izvjesno, ubuduće snositi drastične posljedice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više