Novosti

Politika

Ni policije ni DORH-a

Nakon bombastičnih najava ispuhala se afera Onkologija: U odluci o otkazu radnicama KBC-a Rijeka spomenuta je samo jedna kutija citostatika, a službena istraga nije provedena

Large onkologija rijeka goran kova%c6%92i%c3%a5

Medijska konferencija povodom otkaza (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

U sjeni širokog izbora skandala i afera samo kroz protekli tjedan, po svemu sudeći, ostali su nedavni čudnovati izvanredni otkazi u KBC-u Rijeka. Točnije, na tamošnjoj Klinici za onkologiju i radioterapiju gdje su naprasno otpuštene predstojnica Ingrid Belac Lovasić te medicinske sestre Vlasta Predovan i Dinka Milinković. Upravno vijeće donijelo je tu radikalnu odluku zbog veće količine skupih lijekova koji su nepropisno odloženi u spremište, a tako i upropašteni. Medije su zatim par dana punjeni navodima o propalim citostaticima vrijednim osam milijuna kuna, začinjeni izvještajima o većoj količini alkoholnog pića pohranjenog u istoj ostavi.

Tek je Sindikat zdravstva Hrvatske upozorio na nepravilnosti u postupku uprave, a daljnja saznanja upućuju na pretpostavku da je čitav postupak u biti najobičnija šlampava podvala. Za početak spomenimo da je nekoliko dana nakon otkaza spomenutoj trojci Vlada smijenila predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a Željka Plazonića i člana Duška Brkića. Nije to poduzeto zbog prethodnih zbivanja na Onkologiji, reklo bi se, ali treba reći i da vanredni otkazi po tim instancama javnozdravstvenog sustava nisu u RH dijeljeni baš nikad.

O tome smo u prošlom broju Novosti, prije Vladine intervencije u vodstvo i sastav Upravnog vijeća, pisali nešto iscrpnije, premda s manje dostupnih informacija. Odatle vrijedi ponoviti da u ovoj zemlji, ne jedino u Rijeci, ne postoji centralni sustav ni evidencija (ne)potrošenih skupih lijekova od kupnje do upotrebe za konkretnog pacijenta. Nema protokola za njihovo bolje zbrinjavanje, pa krivnja za zastarijevanje pojedinog lijeka po definiciji ne može biti natovarena na vrat ovoj ili onoj zaposlenici u javnom zdravstvu. Može, naravno, kad bi se radilo o svjesnom nanošenju štete u sektoru kojem upravo nabavka i otplata lijekova čini permanentan krunski financijski problem.

No pokazat će se da su svi izvještaji o slučaju bili otpočetka tendenciozno manipulirani s vrha KBC-a jer ni spornih lijekova nije pronađeno ni u ludilu onoliko koliko se tvrdilo. U odluci o otkazu spomenuta je samo jedna kutija citostatika, a potom se ispostavilo da nije provedena nikakva zaokružena službena istraga nad štetom. Pogotovo nije bilo policije ni DORH-a koji bi pak morali biti angažirani kad bi posrijedi bio višemilijunski gubitak zbog nesavjesnog postupka.

Predsjednica SZH-a Radmila Čahut Jurišić upozorila je i da uprava nije zatražila sindikalno očitovanje u procesu otpuštanja triju radnica s Onkologije. Na to je bila obavezna prema granskom kolektivnom ugovoru, pa toliko gomilanje proceduralnih propusta ispada u konačnici baš zapanjujuće. U potrazi za istinskom motivacijom vinovnika te zbrke raspitali smo se i o kuloarskim pričama iz KBC-a Rijeka te načuli da je Ingrid Belac Lovasić bila na udaru iz istog smjera još lani. Inscenacija dramatične unutarnje istrage s maglovitim nalazima ustvari predstavlja završni čin tog lova, poduzetog radi sravnjivanja zakučastih kadrovskih apetita s vrha.

U tom svjetlu objašnjava se i imenovanje nove v. d. predstojnice Klinike za onkologiju Ivane Mikolašević, inače gastroenterologinje, pa i dopredsjednice Hrvatskog društva za gastroenterologiju. Odluka je prilično neobična već i zato što se poneki onkolog za tu funkciju valjda mogao naći i u samoj kući, na predmetnoj klinici riječkog KBC-a. No u internu logiku donositelja odluka po svoj prilici nije tako lako proniknuti, što će nas navesti da i dalje budno pratimo kadrovska i druga previranja u toj instituciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više