Novosti

Politika

Nevolje s Veljom

Dok vlast zastrašuje novinare, ključno pitanje je čiju podršku u političkom vrhu je imala kriminalna grupa Veljka Belivuka, s čijim članovima se družio i Vučićev sin Danilo

Large internacionala  ko%c5%beul

Uhapšeni pripadnici Belivukove grupe (foto MUP Republike Srbije)

Već više od mesec dana hapšenje Veljka Belivuka, u medijima i narodu poznatog i kao Velja Nevolja i grupe još 16 osoba, glavna je tema medija, a posebno tabloida. Takozvani vođa navijačke grupe "Janjičari", kasnije preimenovane u "Principe" – naravno, po Gavrilu Principu – i ostatak skupine sumnjiče se za ubistva, otmice i trgovinu narkoticima. Kao paravan im je služila ljubav prema FK Partizanu, na čijem stadionu su imali i jedan od svojih "štekova", odnosno sigurnih mesta. U tom šteku uhapšeno je 15 osoba. Od dana hapšenja 4. februara tabloidi se utrkuju u dokazivanju surovosti ove grupe, objavljujući detalje kriminalnih radnji, ujedno pokušavaju sve da predstave kao napad na državu i njenog prvog čoveka Aleksandra Vučića. Tome je služila i konferencija za novinare na kojoj su prikazivane eksplicitne fotografije žrtava, za čiju smrt optužuju Belivuka i njegovu grupu.

Jedno od ključnih pitanja je – čiju podršku je Belivuk imao? Istraživački portal KRIK je o njemu pisao još 2017. kad je Belivuk uhapšen zbog sumnje da je ubio Vlastimira Miloševića. To se ubistvo dovodilo u vezu s ubistvom Aleksandra Stankovića, poznatog kao Sale Mutavi, koji je do ubistva bio Belivukov bliski prijatelj i vođa kriminalno-navijačkog krila Partizana. Stanković je bio osuđivan za prodaju narkotika, ali je sud stalno odlagao kaznu zatvora. U društvu ove zanimljive grupice često se viđao i sin prvog čoveka države, Danilo Vučić. KRIK je često postavljao pitanja o toj vezi, a prvi čovek države je sve to predstavljao kao hajku na sebe, jer da je reč samo o slikama sa navijačima. Čak ni kad je jedan od njih, Aleksandar Vidojević – zvan Aca Rošavi – sa kojim je Danilo Vučić bio možda i u najbližim odnosima, uhapšen kao član ove Belivukove grupe, Vučićevom se sinu ni perce nije moglo otkinuti. Fokus ove priče, putem medija okreće se ka ugroženosti predsednika, a o glavi mu – da parafraziramo u javnosti dominantan narativ – rade i ljudi iz njegovog bliskog okruženja, kao i mediji poput KRIK-a.

Ali šta se to desilo da je došlo do hapšenja? Bojana Jovanović, zamenica urednika KRIK-a, podseća da su se prve naznake sukoba videle sredinom prošle godine, "kada su tabloidi bliski vlasti počeli da pišu o Belivuku i njegovoj grupi, dovodeći ih u vezu sa zločinima za koje se sada sumnjiče".

– Podsetiću samo da je grupa godinama unazad nesmetano funkcionisala, da se njenim članovima sudilo za različita krivična dela, pa čak i učešće u ubistvu, kao i da je pojedine njene pripadnike policija odavno označila kao članove mnogo ozbiljnije kriminalne organizacije – kavačkog klana. Uprkos svemu tome, do hapšenja je došlo tek prošlog meseca i istraga je fokusirana na period od 2019. što nam nedvosmisleno govori da je u pitanju političko hapšenje i da će oni koji su grupi pomogli da se razvije i ojača, dakle ključne veze u policiji i političkom vrhu, ostati ispod radara i van istrage – kaže Jovanović za Novosti.

Za sada se na radaru istrage pojavljuju imena Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke i sive eminencije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u vreme kad je ministar bio Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane, baš kao i sam ministar koga tabloidi predstavljaju kao jednu od ključnih figura koja je radila predsedniku o glavi. Tu je i predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, kao i pojedine starlete, koje su i pohapšene. U poslednje vreme na meti tabloida je i bivši potpredsednik FK Partizan, Vladimir Vuletić, koji je nakon hapšenja Belivuka dao ostavku i koji svoja saznanja iznosi javno zbog čega je i sam postao meta brutalne hajke tabloida. Naša sagovornica smatra da ovakva medijska kampanja služi skretanju pažnje sa ključne teme i suštine.

– Umesto da se istraga usmeri ka tome ko je Belivukovu grupu štitio godinama unazad, da li je imala policijsku zaštitu, da li su neke nezakonitosti rađene pod patronatom države i dokle su išle njene političke veze, fokus javnosti se prebacuje na pojedince iz sporta, dodaje Jovanović.

Vuletić je u intervjuu za KRIK pričao i o vezama Belivukove gupe i Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, nakon čega je usledila hajka na Vuletića. Na to ukazuje i Jovanović, a napominje još jedno ključno ime: Nenad VučkovićVučko, inače visokopozicionirani žandarm.

– Žandarm je bio ključna veza ove grupe u policiji i posrednik ka Hrkalović sa kojom je bio u emotivnoj vezi. Nedić je sa članovima grupe vežbao gađanje na strelištu u Pančevu i nezakonito koristio i strelište i municiju, kako je tvrdio Vojni sindikat. Advokatska kancelarija njegovog oca takođe je zastupala Belivuka na suđenju za umešanost u ubistvo Miloševića, u javnosti poznato kao "ubistvo na šinama" – dodaje Bojana Jovanović.

To ubistvo je ostalo nerešeno jer je Belivuk zbog nedostatka dokaza oslobođen. Nedavno Belivukovo hapšenje je izvedeno pred očima javnosti, a iako je istraga još u toku, dakle još nema optužnice, nedavna predstava za medije tokom koje su prikazivani delovi tela, za čija ubistva su navodno odgovorni Belivuk i ekipa, možda govori da su i tu dokazi protiv njih poprilično krhki. Na to ukazuje i Jovanović, koja ne vidi javni interes da se objavljuju takve fotografije.

– Jedan od mojih utisaka je i da stalno potenciranje na brojnosti prikupljenih dokaza protiv ove grupe zapravo možda govori potpuno suprotno. Jer, iako se grupa sumnjiči za nekoliko ubistava, nijedno telo još nije pronađeno, i ukoliko se to ne desi u narednih nekoliko meseci pitanje je da li im se uopšte može suditi za ova ubistva. Opšti utisak konferencije mi je da vlast, po ko zna koji put, želi da se predstavi kao nešto što nije, istinski borac protiv kriminala – ističe novinarka.

Nakon svih goreprozvanih, najnovija meta tabloida postao je upravo KRIK kojeg čak prozivaju da je medij Veljka Belivuka, odnosno da KRIK-ovi novinari rade za njega. Okušan je to recept, koji sa jedne strane ima za cilj zastrašivanje, ali još gore i crtanje mete na čelo novinara i novinarki.

– U pitanju je još jedan gnusan pokušaj vlasti da nas zaplaši zbog toga što otkrivamo korupciju u koju su upleteni i veze koje imaju sa kriminalom – u konkretnom slučaju veze upravo sa Belivukovom grupom i njegovim saradnicima koje su imali visoki državni funkcioneri, ali i predsednikov sin. Mi ćemo tužiti sve medije koji su ovo objavili, naravno ukoliko postoji pravni osnov da to uradimo, ali šteta koju nam nanose lažima je već načinjena. Svi mi u KRIK-u smo targetirani i ugrožena nam je bezbednost. To nikako ne znači da smo se uplašili i da ćemo odustati, naprotiv, nastavićemo da radimo svoj posao kao i do sada, nezavisno, objektivno i bez kompromisa – za kraj će Bojana Jovanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više