Novosti

Kronika

Нeпoнoвљивa Исидoрa

Прeдaвaњe o вeликoj умeтници и нaучници Исидoри Сeкулић oдржaлa je у Oсиjeку прoфeсoркa и сaвeтницa из српскoг Jaдрaнкa Рaдoшeвић

Large isidora

Predavanje je održala prof. Jadranka Radošević

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, 9. septembra održano je predavanje "Isidora Sekulić - Moja poslednja glavobolja". U sklopu ciklusa predavanja o velikanima srpske književnosti prof. Jadranka Radošević, savetnica za srpski jezik, održala je predavanje o velikoj srpskoj književnici.

Isidora Sekulić je takođe bila prva predsednica Udruženja književnika Srbije i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti. Još za života smatrana je najobrazovanijom i najumnijom Srpkinjom svog vremena. Pored književnosti njeno polje interesovanja bili su muzika i slikarstvo, o kojima je pisala kao vrhunski poznavalac. Kao pisac, prevodilac i tumač književnih dela svoje stavove najbolje je izražavala u esejima. Od 12 tomova njenih "Sabranih dela", devet čini esejistička proza. Penzionisana je 1931. godine. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabrana je 1939., a za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 14. 1950. godine, kao prva žena akademik.

Srpska akademija nauka i umetnosti Isidoru Sekulić je 1993. godine uvrstilo na popis sto najznačajnijih Srba. Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu. Na Topčideru, gde je živela, podignut joj je spomenik 2015. godine. Predavanju o najumnijoj Srpkinji svog vremena prisustvovalo je tridesetak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više