Novosti

Kratko & jasno

Nenad Radosavljević: Rešenje u privremenim organima

Korak ka rešenju je da se imenuju privremeni organi, pre ili prilikom susreta Kurtija i Vučića 2. maja u Briselu. To ne bi bilo prvi put jer su i Ujedinjene nacije kada su došle imenovale privremene organe do novih izbora, kaže glavni urednik RTV Mir iz Leposavića

Large internacionala mini

(foto Dejan Kožul)

Kako vidite situaciju nakon lokalnih izbora na severu Kosova, koje je Srpska lista bojkotirala? Koliko je realno da vlast preuzmu albanske stranke Samoopredeljenje i DPK?

Jedan scenario je da Centralna izborna komisija proglasi izbore nevažećima i da se prekine ova lakrdija. Korak ka rešenju je da se imenuju privremeni organi, pre ili prilikom susreta Kurtija i Vučića 2. maja u Briselu. To ne bi bilo prvi put jer su i Ujedinjene nacije kada su došle imenovale privremene organe do novih izbora. Moguće je i da Kurti odluči da uspostavi strukture koje su, ne zaboravimo, legalne – ali nisu moralne i legitimne, jer ti koji su izabrani nisu legitimni predstavnici življa koji ovde živi. Oni ne mogu da zauzmu kabinete gradonačelnika u opštinama, jer će im se suprotstaviti službenici koji tu već rade, ali može da se desi da u dužem vremenskom periodu polako ipak počnu da upravljaju zato što će ljudi zbog egzistencijalnih problema morati da im se obrate.

Jedan od razloga bojkota su i etnički motivisani napadi i nezadovoljstvo delovanjem kosovske policije, nakon povlačenja Srba iz institucija, uključujući hapšenja, pa i pucnjave?

Mnogo bi bolje bilo da je na severu ostala prijašnja policijska struktura. To bi bilo rešenje, ali tačno je i da postoje mnogi ispadi kriminalnih struktura, koje se vrlo agresivno ponašaju i tako izdejstvuju reakciju nametnutih policijskih struktura. Česti su i incidenti poput upada u kuće, paljenja vrata manastira, oko kojih se ne preduzimaju adekvatne mere. Moramo da budemo pažljivi u proceni. Svaki put kad se nešto desi, Beograd to stavlja na teret policiji ili drugim strukturama na Kosovu. A to nije uvek ispravno, vraća se kao bumerang i dovodi do novog zaoštravanja odnosa Albanaca i Srba. Političari izjavama ponekad prejudiciraju i prouzrokuju sledeće događaje.

Očekujete li povratak Srba u institucije?

Ako se Srpska lista vrati u dosadašnjoj formi, onda će propast da se nastavi. To je začarani krug. Političke strukture u Beogradu preko kriminalnih struktura upravljaju sa Srpskom listom, koja ima razne instrumente pretnji, pritiska i ucena stanovništva. Tako su uspeli da na izborima ostvaruju i više od 90 odsto glasova, kao i apsolutni bojkot. Ako se vrate, to je jednako pogubno kao i da, umesto privremenih organa, imamo treću varijantu – da severom upravljaju Samoopredeljenje i DPK.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više