Novosti

Društvo

Nejednaka Europa

Nejednakost je u Europi sve veća, a pandemija se posebno teško odrazila na mlade radnike, radnike migrante, niže obrazovane i žene, navodi se u novom izvještaju ETUC-a i ETUI-a. Raste i trend fleksibilnih, fragmentiranih i promjenjivih rasporeda rada

Large rsz steel workers g0b61d850f 1280

(foto Pixabay)

Nedavno je objavljen novi izvještaj Europske konfederacije sindikata (ETUC) i Europske sindikalnog instituta (ETUI) pod nazivom ‘Nejednaka Europa’. U izvještaju se razrađuje ono što smo već imali prilike čuti - da je pandemija pogoršala postojeće nejednakosti, a istovremeno stvorila i nove.

Iz njega je vidljivo da je veza između pandemije i rastućih nejednakosti sve mjerljivija i alarmantnija, ali i da nejednakost nije samo jednokratni povijesni incident povezan s ovom krizom. Kako ističu autori izvještaja, nejednakost je i proizvod ekonomskog modela koji je progresivno redistribuirao sve manje i manje bogatstva donjem postotku društva, dok je sve više akumulirao malobrojnima na vrhu. Drugim riječima, riječ je o strukturnom problemu.

U izvještaju se navodi kako se pandemija posebno teško odrazila na mlade radnike, radnike migrante, niže obrazovane i žene, a uz to je stvaran i rizik od  povećanja tih nejednakosti u razdoblju nakon pandemije.

"Europske zemlje nisu ravnopravno ušle u ovu krizu: razlikovale su se u pogledu sposobnosti svojih službi za zapošljavanje da se nose s krizom, opsega i dosega njihovih postojećih politika rada te prethodnog iskustva njihovih populacija s radom na daljinu. Proračun za javne službe za zapošljavanje i mjere koje imaju za cilj potporu tražiteljima posla značajno variraju i obično su mnogo niže u mnogim južnim i istočnim zemljama, nego u zapadnim i sjevernim zemljama", stoji u izvještaju.

Analizira se i kako je zatvaranje škola povećalo opterećenje za roditelje i poteškoće u kombiniranju posla (čak i onog od kuće) i brige o djeci. Ovaj teret nesrazmjerno pada na žene, iako se povećao broj muškaraca koji obavljaju kućanske poslove. Opterećenje je posebno veliko za samohrane majke - oko 85 posto svih samohranih roditelja u EU su žene, a 48 posto samohranih majki živjelo je u riziku od siromaštva, prema podacima iz 2016. godine.

Pad zaposlenosti bio je posebno težak i za one koji nisu u standardnim radnim odnosima. Zaposlenost je najviše pala kod samozaposlenih, a pad zaposlenih na određeno vrijeme također je bio velik, s prosječno 10 posto manje zaposlenih na određeno vrijeme u drugom tromjesečju 2020. godine u odnosu na prvo tromjesečje.

Kada je riječ o posebno pogođenim sektorima, zaposlenost je pala za trećinu u sektoru ugostiteljstva, blizu 20 posto u kulturi i rekreaciji te u poljoprivredi, te oko 10 posto u administraciji. Ni u jednom od tih sektora nije bilo brzog oporavka. U izvještaju se iznosi i kako je udio žena u teško pogođenim sektorima bio veći, ali su žene također više zastupljene u sektorima koji su poslovali intenzivno za vrijeme pandemije, poput zdravstva.

Kriza je u fokus stavila i razliku između onih radnika koji imaju mogućnost i resurse da rade od kuće – koji su obično na profesionalnim i rukovodećim pozicijama i obavljaju više kvalificirane poslove – i onih koji su se morali suočiti sa zdravstvenim rizicima i raditi, i koji su općenito slabije plaćeni uz lošiju zaštitu.

Dodatno, iako su u nekim zemljama uloženi napori da mjere podrške budu široko dostupne, sheme zadržavanja posla ili financijske potpore u mnogim su zemljama produbile podjelu između onih koji im imaju pristup i onih koji nemaju, što je posebno štetno bilo za mlade radnike (one koji se, primjerice, bave studentskim radom) i radnike migrante i migrantkinje. Očekuje se da će kriza dodatno pogoršati nejednakost i siromaštvo diljem Europe, a taj je porast do sada ublažen državnim potporama.

Kada je riječ o građanima EU-a koji žive i rade van zemlje svoga državljanstva, 2020. godine je 3,3 posto radno sposobnih građana EU-a (20-64) živjelo u državi članici EU koja nije država njihova državljanstva, u odnosu na 2,4 posto u 2010. godini. Postoje velike razlike između država članica, s udjelom mobilnih radnika u radno sposobnom stanovništvu u rasponu od 0,8 posto u Njemačkoj do 18,6 posto u Rumunjskoj i 17,6 posto u Hrvatskoj.

U izvještaju se navodi da pandemija nije ozbiljno utjecala na mobilnost radne snage unutar EU-a. Unatoč neznatnom smanjenju od 2019. do 2020., potaknutom padom broja mobilnih radnika u Poljskoj i Rumunjskoj, ukupna slika je dosljedan rast mobilnosti unutar EU između 2010. i 2020. godine. Najveći porast udjela mobilnih radnika i radnica posljednjeg desetljeća zabilježen je u Mađarskoj, Latviji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Često zanemarena skupina migranata u EU-u su državljani trećih zemalja koji migriraju privremeno, najviše zbog sezonskog posla. Ova skupina postala je vidljiva tijekom pandemije, kao i njihovi često problematični uvjeti rada. Nejednakost između lokalnih radnika i migranata iz trećih zemalja općenito se povećala tijekom pandemije, i oni su posebno ranjiva skupina, navodi se u izvještaju.

Spominje se i trend promjena u organizaciji radnog vremena u pogledu fleksibilnih, fragmentiranih i promjenjivih rasporeda rada. Deregulacija radnih standarda, pad snage sindikata i česte promjene poslova pridonijeli su ovom trendu. Ipak, kao ključni pokretač recentnih prilagodbi radnog vremena navodi se maksimiziranje učinkovitosti i smanjenje troškova rada, čime se povećava postojeća eksploatacija. Pandemija je, ako ništa drugo, samo ubrzala te promjene.

U izvještaju se dotiču i platformskog rada. "Postizanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života u vrlo fleksibilnom gospodarstvu u kojem radno vrijeme određuju aplikacije čini se nemogućim bez proširenja kolektivnih prava na sve radnike, bez obzira na njihov ugovor ili posredovanje platforme za rad", zaključuje se.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više