Novosti

Kronika

Promocija revizionostičke knjige o Jasenovcu na mjestu pokolja Srba

Povijesni revizionisti Stipe Pilić i Blanka Matković u Hrvatskom domu u Glini, mjestu stradanja više stotina Srba koje su ustaše poklale 1941. u pravoslavnoj crkvi koja je bila na tom mjestu, promoviraju revizionističku knjigu "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori"

Large promo

Pozivnica na promociju knjige

Kao da već činjenica da je Spomen-dom u Glini - podignut na mjestu pravoslavne crkve u kojoj su u srpnju 1941. godine ustaše pobile više stotina građana srpske nacionalnosti - preimenovan 1995. godine u Hrvatski dom nije dovoljna, nego se program koji se odvija u njemu dodatno „začinjava“ gostima i temama koje se u najmanju ruku može nazvati povijesnim revizionistima, ako ne i poklonicima ustaške ideologije.

Naime, u organizaciji glinske Hvidre i udruge Zavjet Sisačko-moslavačke županije, a uz podršku suorganizatora gradske Knjižnice i čitaonice, u petak, 16 srpnja, u Hrvatskom domu održat će se predstavljanje knjige Stipe Pilića i Blanke Matković pod naslovom "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu". Kako organizatori obavještavaju, na promociji će govoriti samo Pilić, inače član Upravnog odbora Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koje vodi notorni revizionist Igor Vukić.

Da bi shvatili o čemu se radi o knjizi. raširenoj na čak 640 stranica, dovoljno govore rečenice Ivana Kozlice, jednog od recenzenata: "Jasenovac je središnja točka kontroverzi koje su obilježile poratno razdoblje, posebno vrijeme poslije osamostaljenja Republike Hrvatske. Srpska historiografija ne odustaje od preuveličanih brojki jasenovačkih žrtava koje se kreću i do milijuna ubijenih samo Srba. Hrvatska historiografija pak ne pronalazi prave načine znanstvenoga suprotstavljanja toj mitomaniji. Što više, ne otvara se prostor ne samo pobijanja srpskih laži nego se sve čini kako bi se zaustavila nastojanja za istraživanje Jasenovca kao poslijeratnoga logora."

Knjiga u izdanju Hrvatskog društva povjesničara "Rudolf Horvat", nazvanog po zastupniku Sabora iz vremena NDH i predavača na Domobranskoj akademiji, trebala je biti objavljena još 2018. godine. Što joj se dogodilo da kasni, nije poznato. Poznato je, međutim, da neki gradovi – za razliku od Gline – nisu htjeli gradske prostore svojih knjižnica iznajmiti za propagandu revizionizma povijesti i umanjivanje broja žrtava jasenovačkog logora. Primjerice, u Slavonskom Brodu i Bjelovaru, što je posebno razljutilo organizatore kojima je to dokaz da je sadržaj ovog djela "izrazito nepoćudan u današnjoj nelustriranoj hrvatskoj državi čija su djeca doista poginula uzalud". Međutim, ono što ne odgovara njima, očito odgovara Glini čija gradska vlast šuti o ovoj sramotnoj promociji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više