Novosti

Kronika

Nastavak pomoći stradaloj Baniji

Humanitarna akcija SNV-a "Banija je naša kuća", od 11. avgusta do 8. novembra: Nužno je da humanitarna akcija i dalje traje jer se u narednim mjesecima stanovništvo mora pripremiti za zimu, ističu iz SNV-a

Large large 1

U cilju nastavka pomoći potresom stradalom stanovništvu Banije, Srpsko narodno vijeće pokrenulo je humanitarnu akciju "Banija je naša kuća" koja traje od 11. avgusta do 8. novembra, odnosno 90 dana predviđenih po Zakonu o humanitarnoj pomoći. Kako je navedeno, cilj organiziranja ova akcije je prikupljanje financijskih i materijalnih sredstava za pomoć široj zajednici na području Sisačko-moslavačke županije u saniranju šteta nastalih zbog potresa koji su se dogodili na tom području.

Humanitarna pomoć prikupljat će se pozivima prema pravnim i fizičkim osobama, putem objava na društvenim mrežama, web-stranici i u medijima, slanjem elektroničke pošte, terenskim prikupljanjem humanitarne pomoći te organizacijom drugih aktivnosti, navodi se u rješenju kojim Gradski ured za socijalnu zaštitu u Zagrebu odobrava ovu akciju.

Srpsko narodno vijeće otvorilo je multivalutni račun na koji se primaju uplate za humanitarnu pomoć za nabavu svega što je u ovom trenutku neophodno stanovnicima Banije pogođenima potresom. Kako ističu u SNV-u, nužno je da humanitarna akcija i dalje traje jer se u narednim mjesecima stanovništvo mora pripremiti za zimu. Ne znamo kad će započeti obnova u punom zamahu, zbog toga je nužno prisustvo SNV-a i njegovih koordinatora i aktivista na terenu. Osiguravamo transparentnu platformu za pomoć ljudima kojom se šalje poruka da se obnova mora ubrzati, zaključuju u SNV-u.

Podsjetimo, tokom akcije SNV-a "Banija je naša kuća" koja je trajala od 30. decembra 2020. do 29. marta ove godine, preko namjenskog računa primljeno je ukupno 2.142.689 kuna. Financijska sredstva uplatili su građani, pravne osobe i srpske institucije. SNV je prenamijenio 400.000 kuna za stradale u potresu, dok je najveći broj novčanih donacija pristigao od pravnih osoba.

Pristigla sredstva korištena su za kupovinu materijalne pomoći: nabavljeno je 39 kontejnera i različiti građevinski materijal neophodan za saniranje štete nastale na stambenim kućama i gospodarskim objektima. Nabavljeno je 1.300 paketa s prehrambenim i higijenskim proizvodima, a SNV je pružio novčanu pomoć od 15.000 kuna pučkoj kuhinji Merhameta iz Siska, 5.000 kuna dato je Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije, a Crvenom križu ustupljena je donacija u vidu 500 gumenih čizama.

Preko humanitarne akcije "Banija je naša kuća" primljene su i materijalne donacije u vrijednosti od 4,7 miliona kuna. Osigurano je 125 kontejnera za privremeni smještaj porodica, od kojih je 86 donirao SPC, odnosno Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, a 25 ambasada Srbije. Većinu doniranog građevinskog materijala u vrijednosti od 376.500 kuna osigurao je Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu iz Novog Sada.

 

Upute za uplatu sredstava:

Primatelj: Srpsko narodno vijeće, Gajeva 7, 10 000 Zagreb

IBAN: HR9623600001502947100

Zagrebačka banka d.d.

Model: HR 00

Poziv na broj: OIB SNV-a (29873902790) ili datum uplate

Opis uplate: humanitarna akcija "Banija je naša kuća" GZG-HA/KAT-21-60

Za uplate iz inozemstva SWIFT: zabahr2x

 

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više