Novosti

Politika

Nasilje - zajednički neprijatelj broj jedan

Na osmoj mirovnoj konferenciji ‘Što nakon Knina i Grubora - Perspektive rada na pomirenju u RH i sa susjedima‘ 17. septembra u Pakracu očekuje se dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, dok se Tomo Medved ispričao drugim obavezama

Pztwn8709knoux30qncnbbvqib5

Boris Milošević i Tomo Medved u Gruborima (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

U Pakracu će 17. septembra, povodom Svjetskog dana mira, biti održana osma po redu tradicionalna mirovna konferencija ‘Što nakon Knina i Grubora - Perspektive rada na pomirenju u RH i sa susjedima‘. Organizatori konferencije su Centar za podršku i razvoj civilnog društva ‘Delfin’ i Miramida Centar, a uz brojne nevladine aktiviste i javne ličnosti, organizatori očekuju i dolazak potpredsjednika vlade RH Borisa Miloševića. Premda je bio najavljen i dolazak Tome Medveda i diplomatskih predstavnika Srbije, oni su se ispričali drugim obavezama..

Po riječima voditeljice ‘Delfina‘ Mirjane Bilopavlović, želja je da se ovogodišnja mirovna konferencija u Pakracu posveti upravo perspektivama pomirenja.

- S obzirom da također tradicionalni volonterski kamp ove godine zbog pandemije nije održan. konferenciju vidimo kao idealno mjesto za razgovor o pomirenju. Želimo to napraviti na naš način, uz uvažavanje svih prisutnih, posvećeni nenasilju, okrenuti miru i poštivanju svih oblika života na ovoj maloj planeti, shvaćajući da nam je zajednički neprijatelj svima isti, a to je nasilje. Ne stremimo akademskoj, političkoj, medijski atraktivnoj konferenciji već nudimo razgovor s elementima svega navedenog, zainteresiranih ljudi i institucija, u kojem smo spremni saslušati i aktivno sudjelovati. Pomirenje je za nas i cilj i proces, garancija da se nasilje neće ponoviti i da su svi uzroci rata otklonjeni. Svjesni smo težine zadatka jer na njemu radimo skoro tri desetljeća, zabrinuti smo jer je ono nestalo iz politike već niz godina, a obradovani smo vraćanjem u žižu javnosti ovoga ljeta - naglašava Bilopavlović.

- Takozvana mirovna perspektiva gledanja na rat i poraće, nije nikada popularna. Ipak, ima trenutaka kada smo ju spremni saslušati, možda i poslušati. U Pakracu je, po mnogima, započeo Domovinski rat 1991, no isto tako, po mnogima je započeo i prvi pravi mirovni rad na prostorima bivše Jugoslavije, dolaskom UN-ovih snaga i posvećenih pojedinaca poput Šveđanina Gerarda Fischera i Nizozemca Wama Kata. Nakon oslobođenja Pakraca 1995. održana se i danas slabo poznata, a pionirski važna konferencija o pomirenju, da bi 1995. iz Pakraca krenula i domaća MIRamiDA na svoj put po ratom zahvaćenim područjima sve do Ukrajine - podsjeća Bilopavlović.

Neke od tema predavanja i diskusija bit će ‘O čemu govorimo kada govorimo o pomirenju‘, ‘Pomirenje kao osobni čin i kao državna politika‘ i ‘Pomirenje jučer, danas, sutra, u čemu je razlika‘.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više