Novosti

Kultura

Mистeриje o Oрфeлину

Kњигa o Зaхaриjу Oрфeлину, свeстрaнoj личнoсти 18. вeкa, aутoрa Бoривoja Чaлићa, прoмoвисaнa je у Српскoм дoму Вукoвaр у издaњу Српскoг културнoг друштвa Прoсвjeтa

Large informator misterije   %c4%87irilica

Predstavljanje knjige "U sazvežđu Orfelina"

U sazvežđu Orfelina, naziv je knjige Vukovarčanina Borivoja Čalića, u izdanju SKD Prosvjeta, promovisane u Srpskom domu Vukovar. Osim autora, o knjizi su govorili recenzent, dr. Žarko Vojnović, načelnik Odeljenja za izrađivanje retrospektivne nacionalne bibliografije u Narodnoj biblioteci u Beogradu, glavni urednik SKD Prosvjeta Čedomir Višnjić i pesnik Đorđe Nešić.

Knjiga sadrži 27 tekstova koje je Čalić u poslednjih 25 godina istraživanja Zaharija Orfelina objavljivao u različitim časopisima. Istakao je da su ga mnogi segmenti poznatog Vukovarčanina inspirisali za istraživački rad.

- Davno sam naišao na Orfelinove pesme i saznao da je bio poreklom iz Vukovara. S obzirom da me je zanimala zavičajna istorija, krenuo sam da prikupljam informacije, rekao je autor, dodajući da je ono, između ostalog pokazalo da je bio prvi srpski pesnik, koji je sam štampao svoju poeziju, vrsni bakrorezac i uopšte svestrana ličnost.

Orfelin je među najznačajnijim stvaraocima kojeg su Srbi ikad imali, zaduživši svojim delom podjednako književnost i likovnu umetnost, ali i druge oblasti duhovnog i društvenog života. Njegova obimna delatnost predstavlja najviše domete srpske kulture tog vremena. Taj opus neprestano poziva na nova razmišljanja.

- Njegovo najznačajnije delo je dvotomna monografija "Život Petra Velikog", koja je izašla u Veneciji 1772. godine i nije bila potpisana. Istoričari književnosti razmišljali su zašto je to književno delo bez autora. Imao sam sreću da sam naišao na arhivsku građu koja je govorila da ga je prevario štampar. Tako da Orfelin od svog životnog dela nije imao baš nikakve koristi - naglasio je Čalić. Ono što je još uvek misterija, kada je Orfelin u pitanju, to je da još uvek nisu pronađeni podaci o njegovom školovanju.

Doktor Žarko Vojnović naglasio je značaj Orfelina u srpskoj književnosti, kulturi i nauci uopšte. Podsetio je na Knjigu o Orfelinu, koju je u izdanju Prosvjete Čalić objavio 2002. godine.

- On je na velika vrata ušao u orfelinologiju. Neverovatno je napredovao u tom periodu do danas, u samoj metodologiji analize i iščitavanju, tako da ako je ona knjiga bila diplomski, ova danas ima vrednost doktorskog rada - rekao je o autoru recenzent. Čalić, vrsni poznavatelj istorije i književnosti, bio je dugogodišnji radnik Gradske biblioteke u Vukovaru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više