Novosti

Politika

Markovina: Tuđmanov spomenik označio je početak splitske kontrarevolucije

Najnovija knjiga Dragana Markovine, historičara i predsjednika Nove ljevice, pod naslovom ‘Doba kontrarevolucije’ sinoć je predstavljena u punoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma

Najnovija knjiga Dragana Markovine, historičara i predsjednika Nove ljevice, pod naslovom ‘Doba kontrarevolucije’ sinoć je predstavljena u punoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu. Uz moderaciju Hrvoja Klasića, historičara sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Markovina i Viktor Ivančić, kolumnist Novosti i autor predgovora knjige, govorili su o političko-društvenim okolnostima u kojima je knjiga nastala i njenim referencama na Split. Markovina je ocijenio da je kontrarevolucija u Splitu počela postavljanjem mega spomenika Franji Tuđmanu.

- Do tada je Tuđman imao omanje spomenike u manjim mjestima, a postavljanje velikog spomenika je bila legitimacija za početak kontrarevolucije - rekao je Markovina.

Ivančić i on ukazali su i na fenomen pristajanja SDP-a na sve ideje desnice.

- Deveta bojna HOS-a, koja se proslavila izbacivanjem ljudi iz stanova, dobila je spomenik s kojeg je kasnije skinut pozdrav ‘Za dom spremni’, a pripadnicima 72. bojne Vojne policije, koji su mučili ljude, ispred Lore je također podignut spomenik. Za sve su to glasali i vijećnici SDP-a - rekli su Markovina i Ivančić.

Ivančić je naglasio da je sloboda govora, odnosno pisanja, nekada bila veća.

- Sad se govori o istraživačkom novinarstvu, ali je riječ tek o jednoj od deset tema, dok su ostale naručene s ciljem da se nekoga ocrni – rekao je on.

Učesnici promocije nastojali su odgovoriti i na fenomen pasivnosti mladih generacija.

- Tokom protesta 1968. godine stariji su se pitali što žele mlade generacije, a sada se mladi ne bune iako situacija nikada nije bila gora - rekao je Klasić.

Markovina je dodao da je Katolička crkva ta koja vodi brigu o mladim kadrovima.

- Svaki tjedan Crkva i katoličke udruge održavaju seminare duhovne obnove za mlade, dok s druge strane nema stalnih tribina neke druge provenijencije – rekao on.

Kao govornik je bio predviđen i Pero Kvesić, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći na predstavljanje knjige.

‘Žao mi je što ne živimo u svijetu u kojem Markovina piše povijesne studije, daleko od drugačijeg javnog angažmana i reagiranja na aktualne događaje, no cijenim ga jer u ovakvom svijetu kakav jeste nije pobjegao u akademske kule bjelokosne, već svakodnevno svjedoči vlastitim primjerom što bi svaki intelektualac, u onom najplemenitijem značenju te riječi, trebao biti’, napisao je Kvesić u pismu koje je pročitano na promociji.

Mira Šuvar iz izdavačke kuće Razlog zahvalila je na interesu te je predstavila autora korica Markovinine knjige, istaknutog likovnog umjetnika i karikaturista Novosti Borivoja Dovnikovića Bordu.

Većina tekstova iz ‘Doba kontrarevolucije’ ranije je objavljena na portalu Telegram.hr, kao i u Novostima, Prosvjeti, na Lupigi.com, Tačno.netu i drugdje. Zajedno s tematskim intervjuima o prošlosti i sadašnjosti ovdašnjih prostora, ti tekstovi jasno svjedoče o dobu kontrarevolucije u kojem egzistiraju postjugoslavenska društva i države.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više