Novosti

Kultura

Marino Čajdo: Trans jednakopravnost neodvojiva je od feminističke borbe

Kao organizatoricama važno nam je poslati poruku kako je trans jednakopravnost neodvojiva od feminističke borbe za pravedno, a u našem kontekstu i sigurno društveno okruženje za rast i razvoj svih osoba, kaže koordinator programa 15. Vox Feminae Festivala

Large mini kultura %c4%8cajdo

(foto Nina Đurđević)

Nedavno je počeo 15. Vox Feminae Festival, koji traje do 17. juna. Kako je koncipiran ovogodišnji program?

Ovogodišnji festival proteže se kroz dobar dio zagrebačkog proljeća, a publika će moći participirati u programima uživo i online. Tematski smo fokusirane na queer i LGBTIQ teme, ženska iskustva, povijest i sadašnjost. Jako smo ponosne na umjetnički i radionički program u sklopu festivala – tako prvi put organiziramo radionicu animacije koju vode Matea Kovač i Katrin Novaković, uz koje će uz polaznice do kraja festivala producirati kratki film u tehnici stop animacije posvećen domaćim strašnim ženama. Filmski program od 20. do 23. svibnja u kinu Tuškanac besplatan je za sve posjetitelje, a za one koji ne mogu biti s nama uživo pripremile smo i posebnu online selekciju na Kinoeuropa.hr koja će se moći pratiti u tjednu nakon. Izložba kojom smo otvorile festival i koja se do kraja VFF-a može pogledati u Šesnaestici, "Ej, dečko" Martine Šalov, prikladno tematizira ženska iskustva u javnom prostoru zbog svog rodnog izražavanja. Bit će interesantno vidjeti i interpretacije talentirane Rine Barbarić u njenoj "Sobi za suočavanje" u zagrebačkom Showroomu, koja za autoricu i njene suradnice predstavlja područje širenja borbe za seksualna i reproduktivna prava, ali i prihvaćanje vlastitog identiteta seksualnosti bez srama ili straha.

U posebnom fokusu su strašne žene. Što očekuje publiku u tom dijelu programa?

Prvi put u okviru VFF-a predstavljamo dvije publikacije u vlastitoj nakladi, što nas posebno veseli. Prva je slikovnica "Straška postavlja teška pitanja" autora Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj. Slikovnica je odgovor na manjak srodnih publikacija koje potiču djevojčice na promišljanje o svojoj budućnosti neopterećene rodnim ulogama i očekivanjima. Druga publikacija nosi naziv "Putevima strašnih žena" i svojevrsni je vodič kroz lokalnu žensku povijest. Kako patrijarhalno viđenje povijesti isključuje žene, ovim ih izdanjem želimo upamtiti unutar postojećih narativa. Obje publikacije bit će predstavljene u Booksi, 5. odnosno 11. lipnja, a nakon potonje uslijedit će urbana šetnja nekim od lokaliteta iz knjižice. Urbanu šetnju posvećenu Mariji Jurić Zagorki za publiku priprema i Neda Novosel, 29. svibnja. Festival zatvaramo online predavanjem Leonide Kovač o stvaralaštvu Edite Schubert, i to na obljetnicu njenog rođenja 17. lipnja.

U posljednje vrijeme u domaćem feminističkom prostoru jača TERF aktivizam. Što želite postići programskom cjelinom koja će biti posvećena tom problemu?

Trans tematika i rodni identiteti sastavnica su programa VFF-a još od njegovih početaka prije petnaest godina. Uvijek smo nastojale publiku educirati, ali i stvoriti prostor za afirmaciju domaćih i međunarodnih trans umjetnika ili teoretičarki. Kao organizatoricama važno nam je poslati poruku kako je trans jednakopravnost neodvojiva od feminističke borbe za pravedno, a u našem kontekstu i sigurno društveno okruženje za rast i razvoj svih osoba. Na tom tragu program je edukativnog tipa, te ćemo uz Linu i Miu Gonan, Ninu Čolović, Espija Tomičića i Sonju Sajzor dekonstruirati radikalno-feminističku ideologiju i, nadamo se, pružiti dodatne alate za raskrinkavanje laži koje proizvodi te opasnosti njenog daljnjeg jačanja. Zbog relevantnosti ove teme i velikog interesa publike program će biti prikazan putem naših društvenih mreža 17. svibnja, čime festival daje svoj doprinos IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više