Novosti

Manjinski zastupnik

Čizmom po Ustavu

Svi smo dužni pozivati se na Ustav i svatko onaj koji nas želi učiti ratnom ili tobožnjem domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake, pa i ove zemlje, rekao je Pupovac

Wzmhuao03qa1t3zencggjte8tmh

Pustite Miloševića da radi svoj posao – Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Iza Borisa Miloševića nisu ostale nikakve zastare. Niti poslovne niti ratne. Zato molim da tog mladog čovjeka oni koji su u jednom trenutku posrnuli u životu, neki lakše, neki teže, ostave na miru. Da radi posao za koji je izabran. I da se nosi sa svojom savješću, rekao je u svom govoru predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i zaradio pljesak dijela zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na sjednici Sabora glasalo se o povjerenju novoj, 15. vladi koju vodi aktualni premijer Andrej Plenković. Raspravu, koja prethodi glasanju, zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore iskoristili su za napad na koaliciju HDZ-a i SDSS-a, posebno na Miloševića, koji će u novoj vladi obnašati dužnost potpredsjednika zaduženog za manjinska pitanja i ljudska prava.

- Boris Milošević ne sjedi tamo gdje treba. Mi nemamo ništa protiv niti jedne manjine. Tu smo liberalnije od mnogih stranaka koje se svrstavaju lijevo, ali hrvatska vlada ne bi smjela biti izglasana glasovima nacionalnih manjina - rekao je zastupnik Milan Vrkljan, na čije se izlaganje potom referirao Pupovac.

- Svi smo dužni pozivati se na Ustav i svatko onaj koji nas ovdje želi učiti ratnom ili tobožnjem domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake, pa i ove zemlje. Tko god prije ustavnog patriotizma stavi nešto drugo, stavio je čizmu na Ustav. Stavio je čizmu na ovo mjesto, na ovaj dom i na ovu zemlju - rekao je Pupovac. Osvrnuo se i na izlaganje Hrvoja Zekanovića, zastupnika Kluba Hrvatskih suverenista. Zekanović je novu vladu nazvao hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom i zbog toga zaradio opomenu.

- Trebali biste znati da je pripisivanje karaktera trgovačkog političkog ponašanja pripadnicima etničkih, vjerskih ili rasnih manjina od 1930-ih godina pa do 1945. rezultiralo politikom istrebljenja Židova, Roma i slavenskog stanovništva u znatnom dijelu tadašnje okupirane Europe. I kada to govorite, budite svjesni da stvarate tlo za takvu sudbinu i takvu priču o ljudima koji s time nemaju ništa. Oni pregovaraju o svojim pravima, o tome da im se obnove kuće, da imaju vodovode, ceste i posao. Što mislite da je posao zastupnika Hrvatskog sabora osim toga? Da mogu živjeti u miru, da ne moraju svako malo slušati da ih netko vrijeđa i da im govori gdje im je mjesto - poručio je Milorad Pupovac.

Hitno donijeti ‘mliječni paket’

Dragana Jeckov govorila je o posljedicama gašenja posljednje velike mljekare na istoku Hrvatske nakon odlaska Megglea iz Osijeka. Jeckov je iznijela podatak da će svih 160 zaposlenih dobiti otkaze te da će se 280 kooperanata naći u velikim problemima. Rekla je da se radi o osobama srednje stručne spreme, kemijskim tehničarima, tehničarima poljoprivredne struke i upravnim referentima. Među njima ima pedesetak onih koji imaju više od 50 godina. Iako su im obećane otpremnine, starijima od 50 će biti izrazito teško naći posao za nastavak normalnog života i radnog odnosa, a to podrazumijeva otplatu njihovih kredita.

Ona je ukazala na važnost mljekarske industrije rekavši da nije riječ samo o proizvodnji mlijeka i mesa nego o negativnim učincima na preživljavanje ruralnog prostora, gdje govedarstvo i mljekarstvo imaju ključnu ulogu.

- Potrebno je hitno donošenje mliječnog paketa kako bi se u najkraćem roku zaustavio proces rastakanja sela i postavila solidna baza za održiv rast - objasnila je saborska zastupnica. Kazala je da manjim i srednje velikim obiteljskim gospodarstvima treba vratiti ulogu glavnih nositelja proizvodnje mlijeka i mesa.

- Podsjećam da su neke europske zemlje poput Slovenije, Poljske, Češke ili Slovačke u potpunosti samoodržive po pitanju proizvodnje mlijeka. Naša proizvodnja je toliko mala da nas prestiže i Luksemburg koji na površini jedne manje hrvatske županije proizvodi više od 400.000 tona mlijeka. Do kraja godine imamo vremena naći strateškog partnera koji je spreman preuzeti tvornicu i nastaviti s proizvodnjom, a svi mi, posebno struka, moramo poduzeti ozbiljne korake, spasiti radna mjesta i OPG-ovce koji taj posao znaju dobro raditi - rekla je Dragana Jeckov u ime kluba SDSS-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više