Novosti

Politika

Otvoren Srpski kulturni centar u Rogoži kod Garešnice

Nakon centra "Pavle Solarić" u Bjelovaru i "Isidor Dobrović" u Daruvaru svoj su centar dobili i pripadnici srpske zajednice u Rogoži, kraj Garešnice, gdje je otvoren treći srpski kulturni centar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Large skc0

S otvorenja SKC-a u Rogoži (foto Sandro Lendler)

U Rogoži kod Garešnice u petak navečer otvoren je treći srpski kulturni centar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nakon centra "Pavle Solarić" u Bjelovaru i "Isidor Dobrović" u Daruvaru svoj su kutak dobili i članovi SKD-a "Prosvjeta" iz Garešnice.

Centar je izgrađen sinergijom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Srpskog narodnog vijeća, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Garešnice, Mjesnog obora Rogoža i lokalnih srpskih organizacija. Svima je zahvalio predsjednik lokalnog SKD-a "Prosvjeta" Zoran Blanuša, posebno se osvrnuvši na Grad Garešnicu koja je ustupila prostor kao i članovima "Prosvjete" na velikom broju sati volonterskog rada.

- Posebna je ova večer za sve nas Moslavčane, ne samo članove Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", već za sve žitelje Garešnice i okolice. Nadam se da ćemo opravdati ovo što smo dobili i nastaviti raditi na očuvanju identiteta srpskog naroda u Moslavini te zajedno s ostalima manjinama i većinskim narodom ustrajati na očuvanju tradicije moslavačkog kraja – rekao je Blanuša.

Prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Garešnice Goran Cupek.- Sretan sam da je ova priča nakon četiri godine uspješno završena. Ideja je na početku bila neostvariva, ali malo po malo zdanje je podignuto. Siguran sam da ovaj prostor ima svoju svrhu i da će biti iskorišten - istaknuo je Cupek.

Srpski kulturni centar u Rogoži, kraj Garešnice (Foto: Sandro Lendler)

Saša Lukić, dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije, kazao je kako je izbor Rogože za gradnju centra bio pun pogodak.- Iznimno mi je drago da je i ovo jedan od niza projekata koje SNV provodi u Bjelovarsko-bilogorsko županiji. Kroz operativni program i kapitalne investicije hrvatske Vlade na terenu smo omogućili da budemo partneri i da zajedno otvaramo ovakve i slične prostore – naglasio je Lukić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac iznio je podatak kako je zahvaljujući državi i lokalnim zajednicama u Hrvatskoj podignuto, uređeno i opremljeno ili su u izgradnji, odnosno u pripremama za izgradnju, čak četrdeset srpskih kulturnih centara.

Milorad Pupovac na otvorenju SKC-a u Rogoži (Foto: Sandro Lendler)

- Dijelimo nešto što nikada ne bismo trebali prestati dijeliti i što bi svaka sredina trebala biti u stanju podijeliti s drugima. Potičemo vas da ovo što ovdje sami stvarate dijelite s kim god možete, posebno s većinskim narodom, odnosno da potičemo sve gdje netko drugi nešto stvara, bilo u krilu hrvatskog naroda ili krugovima drugih manjinskih naroda kao što su na ovom području Mađari, Česi, Slovaci ili Romi i da to činite što češće. I da stvarate klimu kakvu kultura može stvarati, da oplemenjujete i obogaćujete jedni druge i naročito da činite sretnima jedni druge. Upravo je to potrebno svakom mjestu, svakom čovjeku i ukupnom narodu u našoj zemlji – rekao je Pupovac.

U programu su sudjelovali Zbor SKD-a "Prosvjeta" pododbor Zagreb, koji je izveo četiri pjesme, KUD Strahoninec s koreografijom "Zaigrajte meni" i domaćini – SKD "Prosvjeta", pododbor Garešnica, s igrama iz okolice Niša.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više