Novosti

Kronika

Jубилej фoлклoрaшa

Фoлклoрнa сeкциja гaрeшничкoг пoдoдбoрa Прoсвjeтe кoнцeртoм je oбиљeжилa 20 гoдинa дjeлoвaњa. Уз дoмaћинe нaступили су приjaтeљи из пaкрaчкo-липичкoг пoдoдбoрa, Aнсaмблa нaрoдних игaрa у Вукoвaру, пoдoдбoрa Прoсвjeтe у Вирoвитици, KУД "Пaклeницe" и гaрeшничкe Чeшкe Бeсeдe

Large 4

Nastup vukovarskog ANI-a

Folklorna sekcija garešničkog pododbora Prosvjete, prigodnim cjelovečernjim koncertom obilježila je 20 godina uspješnog djelovanja. Uz domaćine čiji su najmlađi članovi nastupili zajedno s malim folklorašima iz pakračko-lipičkog pododbora, nastupili su njihovi prijatelji iz Ansambla narodnih igara (ANI) u Vukovaru, pododbora Prosvjete u Virovitici, KUD "Paklenice" i garešničke Češke Besede, svaki od njih s po nekoliko koreografija.

- U dvorani Hrvatskog doma bilo je više od 200 ljudi koji su s oduševljenjem i aplauzima pratili svaki nastup i brojne koreografije - rekao je za Novosti predsjednik pododbora i voditelj folkloraša Zoran Blanuša nakon koncerta. Naš pododbor cijelo je vrijeme razvijao dječji folklor, po čemu smo bili prepoznatljivi u Prosvjeti. Danas je djece nešto manje pa ona nastupaju s malim folklorašima iz Pakraca i Lipika gdje je prije nekoliko mjeseci pokrenut dječji folklor. Zajednički nastupi, a do sada smo ih imali tri, daju priliku za zajedničko druženje djece i njihovih roditelja. Naša A sekcija i veterani još uvijek su brojni - kaže Blanuša koji vodi folkloraše u oba pododbora.

Za njega je značajno što se prisutnima obratio i Milivoj Miljan koji je vodio KUD Repušnica iz istoimenog hrvatskog sela s kojim je garešnička Prosvjeta intenzivno surađivala u prvim godinama svog rada, dajući tako primjer da za folklor nema granica ni podjela.

- Značajan je i nastup ANI-ja; folklorašima uvijek kažem da nam oni i beogradsko Kolo moraju biti uzor i da se trebaju ugledati na njih, kaže Blanuša.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više