Novosti

Kronika

Zoran Blanuša: Bez djece nema budućnosti

Djeca su naš najveći potencijal, pa nastojimo održati sekciju folkloraša od šest do 14 godina, kaže predsjednik garešničkog pododbora Prosvjete

Large 6

Koje sastavnice čine garešnički pododbor Prosvjete i zašto u tolikoj mjeri njegujete rad s djecom?

Pododbor čine KUD Moslavina s folklornim sekcijama za djecu i odrasle te tamburaška sekcije sa sveukupno 60 članova, a tu su i mnogi na različite načine uključeni u naše aktivnosti, od roditelja koji djecu prevoze na probe i na nastupe, organizatora i sponzora, pa imamo stotinjak članova. Kad je 2003. osnovana dječja folklorna sekcija, shvatili smo da nam bez mladosti nema budućnosti, kako u ovom kraju tako i šire. Društva oko nas uglavnom imaju starije članstvo, pa posljedično i probleme kad ih netko takav napusti. Djeca su naš najveći potencijal i zato svim snagama nastojimo održati sekciju folkloraša od šest do 14 godina, premda je mnogo naših ljudi otišlo u inozemstvo. Sekcija sa starijima od 14 godina je brojna unatoč tome što i mladi idu na školovanje: dio se ipak vrati ili ostaje ovdje, pa nam stalno pristižu novi članovi. Jasno, nema zapreka po nacionalnosti, pa smo otvoreni za sve koji vole folklor, pjesmu i druženje.

Kako se suočavate s ograničenjima vezanima uz koronavirus?

Epidemiološke mjere su i nas ograničavale u radu. Nekad smo aktivno nastupali cijele godine, a protekle se dvije to svelo na svega nekoliko mjeseci: tako smo 2020. imali sedam nastupa a lani 19, i to sve od juna do oktobra. Dakle, ljetne pauze nije bilo, svaki bismo tjedan imali nastup ili gostovanje. Pretprošle godine nismo uspjeli održati nijednu od naših tradicionalnih manifestacija, a prošle smo imali samo dvije i to na otvorenom. Bez obzira na to, članstvo se nije osulo, jer su se probe održavale kadgod je to bilo moguće. U Rogožu, selo u kojem vježbamo i nastupamo, dolaze djeca iz drugih naselja, čak i onih daruvarskih, pa smo tako dobili nove mlade članove i plesače, među kojima ima Čeha, Hrvata i Mađara.

Koliko vam podršku pružaju druge organizacije i institucije srpske zajednice?

Dobro surađujemo s manjinskim vijećima na razini Županije i grada, ali i s cijelom gradskom upravom koja nam redovito izlazi ususret i nerijetko financira naše aktivnosti. Valja istaknuti i suradnju s dožupanom Sašom Lukićem, koji nam pomaže i s izradom projektne dokumentacije. Nažalost, moram reći da su nam problematični odnosi s hrvatskim KUD-ovima oko Kutine jer ne žele zajedničke nastupe, ali zato dobro surađujemo s udaljenijim društvima, primjerice onima iz Međimurja. S KUD-ovima ostalih nacionalnih manjina suradnja je također odlična, pa se međusobno pozivamo u goste i na manifestacije, no sada tek u mjeri koju korona dopušta.

Kakvi su vam planovi rada za ovu godinu?

Ne znamo što će biti s pandemijom, ali se nadamo nastupima i izvan hrvatskih granica. Doduše, i lani smo dvaput nastupili u BiH, ali nam je želja ponovno ići i u Srbiju, Grčku, Bugarsku i Italiju. Voljeli bismo svi ostati zdravi, pa i da nam se pridruži još članova i članica. I to su razlozi što jedva čekamo završetak izgradnje i proširenje doma u Rogoži, što je kroz kapitalne investicije osigurao SNV-a. Puno će značiti da svi budemo na jednom mjestu, jer za sada u Velikom Vukovju držimo nošnje, a prostor za vježbanje u Rogoži moramo dijeliti s drugima. Iako je izvjesno da dom neće biti gotov ove godine, već se veselimo i nadamo da ćemo u njega useliti sljedeće.

Koliko vam znači plaketa "Desanka Đorđević", Prosvjetino priznanje za kontinuirano razvijanje kulturnog amaterizma koje ste nedavno dobili?

Nagrada koja nosi ime jedne od najvećih koreografkinja na ovim prostorima puno znači cijelom pododboru, jer iza nje stoji dugogodišnji rad za koji smo svi zaslužni. Zahvalan sam Glavnom odboru SKD-a što me je predložio za to priznanje, a posebno mi je drago što ono dolazi za ovog odboraškog saziva s mnoštvom ideja, otvorenog i prema prijedlozima koji kod prijašnjeg Prosvjetinog vodstva nisu prolazili. Posljednjih smo godina stoga uspjeli dosta toga pokrenuti, zasigurno i zato što je suradnja s generalnim sekretarom odlična: sve se s njime može dogovoriti i ne mora ga se po deset puta zvati da bi ga se na nešto podsjetilo. Ukratko, sadašnji vrh Prosvjete nešto je sasvim drugo u odnosu na ono prije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više