Novosti

Politika

Uspješna prezentacija na Baniji

Prilikom obilaska Banije kandidatima SDSS-a prezentirani su idejni projekt i gradnja dva nova srpska kulturna centra u Glini i Petrinji

Large prez1

Za prezentaciju u Gornjoj Bačugi vladalo je veliko zanimanje

U okviru predizborne kampanje Samostalne demokratske srpske stranke, kandidati i njihovi zamjenici na izborima za Sabor u 12. izbornoj jedinici - Milorad Pupovac, Anja Šimpraga, Boris Milošević i Dejan Mihajlović - obišli su Baniju, a cjelodnevni posjet započeo je u centru Petrinje: uz obnovljenu pravoslavnu crkvu, prošetali su terenom na kojemu će vrlo brzo niknuti Srpski kulturni centar.

- Neće ovo biti prostor rezerviran samo za Srbe. Ne gradimo ih da bismo bili odvojeni od ostatka društva jer tada to ne bi imalo nikakvu svrhu. To će biti, a neki već jesu, mjesta gdje ćemo primiti naše sugrađane i širom otvoriti vrata za stvaralaštvo većinskog naroda i drugih manjinskih naroda u Hrvatskoj. Već su otvoreni centri u Vukovaru, Udbini i Slavonskom Brodu. U narednih nekoliko dana bit će otvoren centar u Rogožanu kraj Kutine i uskoro postavljen kamen temeljac za veliki kulturni centar u Rijeci. Do sredine svibnja bit će otvoren dio budućeg kulturnog centra u Zagrebu, a krajem srpnja i centar u Glini - obavijestio je novinare saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Obilazak budućeg centra u Glini (Foto: Sandro Lendler)

Prezentacija idejnog projekta SKC-a u Petrinji održana je u prepunoj dvorani mjesnog doma u Gornjoj Bačugi, a nakon toga kandidati su pružili podršku mladoj povratničkoj obitelj Tovarlaža u Brezovom Polju. Boro i Jelena odlučili su se sa troje maloljetne djece vratiti na Borinu djedovinu i započeti novi život, upravo tamo gdje su stali njihovi stari. U dvije godine Tovarlaže su uspjeli doći do stada od tridesetak ovaca i 14 krava.

Glavni događaj bila je prezentacija gotovo obnovljene kuće poznate glinske porodice Letić, čija će vrata biti otvorena krajem srpnja. Za ovu prezentaciju vladao je veliki interes Glinjana, a mladi arhitekt Miloš Ušljebrka potanko je objasnio sve detalje ovog zdanja u kojem će biti SKC. Nema sumnje da će ovo biti jedna od najljepših zgrada u gradu.

- Prenamjena 1200 četvornih metara, uglavnom stambenog prostora, za potrebe kulturnog centra bio je prilično zahtjevan zadatak. U velikom dvorištu predviđeno je gledalište iz kojeg će se pratiti predstave, filmske projekcije i koncerti. U samoj zgradi bit će mnogo raznovrsnih sadržaja u kojima će građani Gline uživati - rekao nam je Ušljebrka.

Srpski kulturni centar gradi se i u Glini (Foto: Sandro Lendler)

U još uvijek nedovršenoj dvorani, veliki broj znatiželjnih građana pomno je pratio Miloševu prezentaciju u kojoj je objašnjeno da će Glina dobiti jedinstven prostor namijenjen mladima i starijima, a stalni i povremeni postavi umjetničkih ostvarenja bit će pod jednim krovom.

- Sjećam se dobro ove lijepe kuće kad sam bio školarac i sretan sam da će ponovo oživjeti. Došao sam da vidim kako će sve to izgledati, a moram i profesoru Pupovcu reći da ću za ovaj objekt darivati neke stare plugove i alatke mojih djedova koje sam sačuvao - rekao je Stojan Jelić iz Bijelih Voda. Nakon Gline kandidati su posjetili Gvozd gdje su se susreli s građanima Vrginmosta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više