Novosti

Kronika

Kрижeвaчки збoрoви у Вojвoдини

Вjeрници и пjeвaчи ширили рaзумиjeвaњe мeђу нaрoдимa и вjeрaмa: Kaтeдрaлни збoр крижeвaчкe гркoкaтoличкe кaтeдрaлe и збoр Хрвaтскoг пjeвaчкoг друштвa ‘Kaлник’, путoвaли су Вojвoдинoм

Vk8ljxf1z3sn3ibli2kb213z1bs

Za dugo sjećanje iz Novog Sada

Povodom desete godišnjice obnovljenog djelovanja, Katedralni zbor križevačke grkokatoličke katedrale, zajedno s Mješovitim zborom Hrvatskog pjevačkog društva ‘Kalnik’, prošlog tjedna organizovali su višednevno putovanje u Vojvodinu. Prvog dana putovanja, križevački pjevači posjetili su Sremske Karlovce, sjedište nekadašnje pravoslavne patrijaršije, a danas karlovačke Mitropolije. O povijesti Patrijaršije i Metropolije te Sabornom hramu Sv. Nikole, kratko predavanje održao im je protosinđel Kleofa. On je naglasio da je potrebno zajedništvo pravoslavnih i katoličkih vjernika te ispričao da se i sam školovao uz katoličke franjevce. Putovanje je nastavljeno obilaskom svetišta Majke Božje snježne na Tekijama, Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave.

U tekijskom svetištu, križevački pjevači otpjevali su moleban presvetoj Bogorodici dok su u novosadskoj rusinskoj grkokatoličkoj župi Sv. Petra i Pavla, izveli koncert i liturgiju prema vizantijskom obredu. Drugi dan putovanja obilježen je bio posjetama rusinskoj grkokatoličkoj župi Uspenija Presvete Bogorodice u Kucuru te drugim vjerskim i kulturnim znamenitostima u Ruskom Krsturu i Vodicama.

Križevčani su također bili gosti u Vinariji poznatog starogradskog pjevača Zvonka Bogdana u Paliću kod Subotice. Čuvši da dolaze Križevčani Bogdan, se na opće iznenađenje, pojavio u vinariji te zadržao u polusatnom razgovoru i fotografiranju s gostima. O dojmovima putovanja nešto više rekao nam je Ozren Bogdanović, dirigent križevačkih zborova.

- Ideja o hodočašću proizašla je od katedralnog župnika Mihajla Simunovića koji je rođen, odgajan i rukopoložen za svećenika u vojvođanskom mjestu Ruski Krstur i mene. Spomenuti župnik i ja brinemo o organizaciji gostovanja zbora u drugim rimokatoličkim i grkokatoličkim župama. Zaustavivši se kratko u Somboru, križevački pjevači su u popodnevnim satima krenuli kući, ispunjeni novim duhovnim iskustvom, veseljem i zajedništvom uz pjesmu i ples - istaknuo je Bogdanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više